Zoznam okresov s nárokom na regionálnu podporu sa zrejme rozšíri o ďalších päť okresov

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 14:10 • 2 min
Zoznam okresov s nárokom na regionálnu podporu sa zrejme rozšíri o ďalších päť okresov

BRATISLAVA - Počet okresov zahrnutých do programu rozvoja najmenej rozvinutých okresov na Slovensku by sa mal rozšíriť. Konštatuje sa to v Informácii o stave podpory najmenej rozvinutých okresov, podľa ktorej jedným z hlavných cieľov programu je okrem personálneho posilnenia kapacít na strane štátu aj rozšírenie počtu najslabšie rozvinutých okresov. Ako sa uvádza v správe, ktorú v stredu schválila vláda, úpravou koeficientu nezamestnanosti, podľa ktorého sa určuje, ktoré okresy do programu spadajú, by mohlo pribudnúť k súčasným 12 ďalších päť okresov. A to Košice-okolie, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce a Snina.

slovakia

left justify in out

"Bolo by to v súlade s potrebami a záujmom okresov, ale vyžadovalo by si to ďalšie posilnenie kapacít na strane štátu a zásadnú revitalizáciu systémového nastavenia regionálneho rozvoja. Pridaním okresov by sa zvýšil počet príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít v najmenej rozvinutých okresoch na 190 000 osôb," uvádza sa v materiáli.

 

V súčasnosti medzi najmenej rozvinuté regióny podľa koeficientu vykazovanej nezamestnanosti patria Kežmarok, Lučenec, Rimavská Sobota, Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Svidník, Poltár, Veľký Krtíš, Revúca a Rožňava. Každý z nich ma v rámci programu vypracovaný akčný plán, vrátane prioritných rozvojových oblastí.

Nové okresy by tak mohli na zoznam tých, ktoré majú nárok na rozvojovú podporu od štátu, pribudnúť v budúcom roku. Po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu to naznačil splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin. „Koncom roka alebo od 1. januára by sme mali už účinnú novelizáciu. To by mohlo znamenať, že ak niektoré okresy už budú pripravené, tak v zásade na jar budúceho roka by mohli mať schválené akčné plány,“ tvrdí.

Ďalším prioritným cieľom úradu splnomocnenca je tiež urýchliť prípravy podkladov pre schvaľovanie a uzatváranie zmlúv na poskytnutie regionálneho príspevku. V súčasnosti bolo totiž uzatvorených iba 14 zmlúv zo 120 žiadostí. Podľa Marcinčina za tým stoja problémy identifikované tak na strane samospráv, ako aj na strane štátu.

 

„Na strane okresov nemajú rozvojové centrá, čiže nemajú dostatočnú technickú kapacitu, aby vôbec žiadali o regionálny príspevok. Toto riešime,“ hovorí. Na strane štátu bolo brzdou podľa neho najmä to, že celá agenda sa sťahovala spod ministerstva dopravy pod úrady vlády, nastavovala sa logistika, procesy a administratíva. „Samozrejme, nikoho to nemusí zaujímať, ale bohužiaľ je to realita. Ja dúfam, že v priebehu niekoľkých týždňov prvé financie pôjdu príjemcom z tých žiadostí,“ dodal splnomocnenec.

Medzi ďalšie ciele úradu v súvislosti s rozvojom slabších okresov patrí podľa vládou schváleného materiálu aj mobilizácia európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktoré sú zamerané na znižovanie regionálnych rozdielov. Cieľom v najmenej rozvinutých regiónoch bude tiež podporovať aktivity súvisiace so vzdelávaním, zabezpečiť podporu malým a rodinným farmám a subjektom sociálnej ekonomiky v pôdohospodárstve, potravinárstve a drevospracujúcom priemysle, či zabezpečiť podporu podnikom, ktorých hlavným účelom je napĺňanie sociálnych cieľov.

Súčasťou plánov je aj pritiahnuť do týchto regiónov investičné zámery s vysokou pridanou hodnotou, či pripraviť komplexný program verejných prác a prípravy pre zamestnanie. Priestor na podporu najmenej rozvinutých regiónov existuje podľa materiálu aj v oblasti cestovného ruchu, či využívaní a ochrane prírodných zdrojov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies