Zoznam kníh bojujúcich o Man Booker Prize sa zúžil, dominujú Američania

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 15:46 • 2 min
Zoznam kníh bojujúcich o Man Booker Prize sa zúžil, dominujú Američania

BRATISLAVA - Zoznam kníh bojujúcich o prestížnu literárnu cenu Man Booker Prize sa zúžil na trinásť titulov. Na longlist sa spomedzi 156 diel prebojovali knihy, ktoré vybrali porotcovia Michael Wood, Ellah Wakatama Allfrey, John Burnside, Sam Leith a Frances Osborne.

slovakia

left justify in out

Do zoznamu sa dostalo až päť Američanov (Bill Clegg, Laila Lalami, Marilynne Robinson, Anne Tyler a Hanya Yanagihara), ďalej sú tam traja Briti (Tom McCarthy, Andrew O'Hagan a Sunjeev Sahota) a zvyšok tvoria Írka Anne Enright, Jamajčan Marlon James, Chigozie Obioma z Nigérie, Indka Anuradha Roy a Anna Smaill z Nového Zélandu.

 

Anne Enright sa uchádza o druhý triumf, keďže Man Booker Prize získala už v roku 2007 za román The Gathering. Bill Clegg, Chigozie Obioma a Anna Smaill sa zas dostali na longlist so svojimi debutovými románmi, zatiaľ čo Marlon James je vôbec prvým nominovaným Jamajčanom. Shortlist zložený zo šiestich titulov bude známy 15. septembra a víťaza ceny, ktorý dostane šek na 50-tisíc libier (v prepočte takmer 70 700 eur), vyhlásia 13. októbra.

 

Minulý rok udelila porota ocenenie Austrálčanovi Richardovi Flanaganovi za vojnovú love story The Narrow Road to the Deep North, predvlani ho získala Novozélanďanka Eleanor Catton za historický román The Luminaries. Ďalšími držiteľmi Man Booker Prize sú napríklad Iris Murdoch, William Golding, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Keri Hulme, Kingsley Amis, Kazuo Ishiguro, Michael Ondaatje, Graham Swift, Ian McEwan, Margaret Atwood, Yann Martel, Alan Hollinghurst, John Banville alebo Aravind Adiga.


Longlist titulov bojujúcich o Man Booker Prize 2015:


Bill Clegg - Did You Ever Have a Family
Anne Enright - The Green Road
Marlon James - A Brief History of Seven Killings
Laila Lalami - The Moor's Account
Tom McCarthy - Satin Island
Chigozie Obioma - The Fishermen
Andrew O'Hagan - The Illuminations
Marilynne Robinson - Lila
Anuradha Roy - Sleeping on Jupiter
Sunjeev Sahota - The Year of the Runaways
Anna Smaill - The Chimes
Anne Tyler - A Spool of Blue Thread
Hanya Yanagihara - A Little Life



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies