Zoznam červených krajín sa od septembra rozširuje, hromadné podujatia majú nové pravidlá

NETKY.SK • 27 August 2020, 20:56 • 2 min
Zoznam červených krajín sa od septembra rozširuje, hromadné podujatia majú nové pravidlá

BRATISLAVA - Od 1. septembra sa rozširuje zoznam červených krajín, bude sa tiež kontrolovať ukrajinská hranica. Na tlačovej konferencii po rokovaní Konzília epidemiológov o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

slovakia

left justify in out

6 nových rizikových krajín 

Medzi krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za rizikové, pribudnú Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Medzi rizikové sa zaradí aj Grécko, kam konzílium neodporúča cestovať, nepribudlo však ešte do zoznamu červených krajín.

 

Kontrola na hranici s Ukrajinou 

Ako šéf rezortu zdravotníctva povedal, na ukrajinskej hranici budú musieť občania pred vstupom na Slovensko vyplniť formulár e-hranica na korona.gov.sk. Až po jeho skontrolovaní na hraniciach budú občania vpustení.

 

img

 

Rizikové regióny 
Pre Slovensko budú rizikové aj dva regióny v Česku, po troch v Rakúsku, Poľsku aj Grécku. Rizikové budú aj dva regióny v Anglicku, po jednom v Estónsku a Dánsku. Minister vyzval Slovákov, ktorí tieto regióny navštívia, na dodržiavanie prísnych epidemiologických parametrov.

 

Karanténa sa skracuje 

Dovolenkári by sa podľa Krajčího mali z červených krajín vrátiť do 1. septembra, potom totiž bude pre nich povinná karanténa. Tú konzílium skrátilo zo 14 na 10 dní, najskôr od piateho dňa karantény bude možné absolvovať testovanie.

 

Aj bez testu 

Podľa ministra je však možné, že dovolenkári zahltia testovacie kapacity. Ak sa preto u nich do 10 dní nepodarí zrealizovať testovanie a nebudú mať príznaky ochorenia, budú sa môcť zapojiť do bežného života aj bez absolvovania testu.

 

img

 

Krajiny mimo EÚ

Iná situácia bude platiť na návrat z červených krajín mimo Európskej únie, tu bude testovanie povinné. Rovnako bude možné testovanie najskôr na piaty deň, navrátilci však budú musieť čakať na oznámenie negatívneho výsledku na ochorenie COVID-19.

 

Povinnosť pre zamestnávateľov

Od 1. septembra sa tiež pre zamestnávateľov zavádza povinnosť kontroly svojich zamestnancov po príchode z rizikovej krajiny. Mali by skontrolovať, či sa zamestnanec podrobil karanténe a po príchode z krajiny mimo Európskej únie by sa mal preukázať aj negatívnym testom na koronavírus.

 

img

 

Podujatia značne obmedzené
Hlavný hygienik SR Ján Mikas tiež informoval, že sa od začiatku septembra zakážu hromadné podujatia nad tisíc ľudí, vrátane športových podujatí a interiérové hromadné podujatia nad 500 ľudí. Obmedzí sa aj návštevnosť aquaparkov na maximálne tisíc ľudí.

 

img

 

Rúška na školách 

V školách bude povinné nosenie rúšok, výnimka však bude platiť u žiakov prvého stupňa, ktorí ho nebudú musieť nosiť v triede. Mikas to však výrazne odporúča, ak by rúška žiaci akceptovali.
 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona