Zozam Slovákov, ktorí mali účet v HSBC: Daniari ho prešetria

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 10:34 • 2 min
Zozam Slovákov, ktorí mali účet v HSBC: Daniari ho prešetria

BRATISLAVA - Slovenská finančná správa nezverejnila ani nesprístupnila zoznam mien Slovákov, ktorí majú účet v švajčiarskej pobočke banky HSBC prešetrovanej z prania peňazí. Uviedla to hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková v reakcii na vyjadrenia podpredsedu strany SaS Ľubomíra Galka.

slovakia

left justify in out

Podľa Galka daniari zlyhali, keď unikli informácie o slovenských klientoch, a preto by malo podľa neho dôjsť k vyvodeniu zodpovednosti. "Finančná správa daný zoznam nezverejnila. Je nutné povedať, že samotná skutočnosť, že občan Slovenskej republiky má účet v zahraničnej banke, nie je žiadnym dôkazom daňového úniku, čo aj predstavitelia finančnej správy verejne deklarovali," skonštatovala Macíková s tým, že FS SR má povinnosť získané informácie aj napriek tomu preveriť.

 

Medzinárodné konzorciom investigatívnych novinárov (ICIJ) zverejnilo informácie, podľa ktorých HSBC Private Bank vo Švajčiarsku v minulosti prijala vklady z celého sveta vo výške 102 miliárd USD (90 miliárd eur). Aktívne pritom pomáhala svojim klientom vyhnúť sa daňovej povinnosti. Finančné riaditeľstvo SR informovalo, že má zoznam s menami 25 Slovákov, ktorí mali účty vo švajčiarskej pobočke banky. Médiám sa následne podarilo získať údaje, kto mal zo Slovenska účet v banke otvorený.

 

Zoznam údajných majiteľov účtov v banke HSBC (zdroj: Hospodárske noviny)

Igor Grošaft

Juraj Vengloš

Daniela Hantuchová

Marianna Hantuchová

Igor Hantuch

Ivana Vančová

Martin Lieskovský

Ján Sabol

Zdenka Koščová

Miroslava Hedličová

Jozef Strelka

Violeta Strelka

Robert Bulla

Diogo Dias Lucas Ana Isabel

Vadim Popov

Ján Prasens

Miroslav Nespala

Milan Lieskovský

Vladimír Lezák

Radovan Horecký

Ján Ondruš

Mikuláš Trstenský

Alenka Pardubsky

Peter Styk

Pavol Pavlík

 

Martin Lieskovský by mal podľa denníka N mal byť jedným z mužov, ktorí údajne uniesli syna bývalého prezidena Michala Kováča do zahraničia.

 

Meno Ivan Grošaft, ktoré v zozname figuruje, sa zhoduje s menom spolumajiteľa agentúry SITA. V rokoch 2005-2006 pôsobil vo Fonde národného majetku ako nominant SDKÚ. Minulý rok kúpil pre finančnú skupinu Penta vo vydavateľstve Petit Press.

 

Podľa denníka N mali v banke účty aj štyria spoločníci veľkej advokátskej kancelárie, medzi kotými je aj Ján Sabol. Muž s rovnakým menom pôdobil ako štátny tajomník ministerstva hospodárstva počas prvej Dzurindovej vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona