Zotavovanie ekonomiky eurozóny je podľa MMF krehké

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 08:47 • 2 min
Zotavovanie ekonomiky eurozóny je podľa MMF krehké

BRUSEL - Každý ďalší šok by mohol zastaviť hospodárske zotavovanie eurozóny, znížiť čoraz väčšiu dôveru na trhu a poslať menovú úniu do deflácie.

slovakia

left justify in out

V pondelok to uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). “Vzhľadom na obmedzený politický priestor v krátkodobom horizonte, ďalšie negatívne šoky, či už domáce, alebo zahraničné, by mohli zhoršiť dôveru, zastaviť zotavovanie a spôsobiť spomalenie inflácie, alebo aj defláciu,“ uviedol MMF vo svojej správe.

Podľa MMF je zotavovanie ekonomiky eurozóny naďalej príliš slabé, aj keď sa vlády krajín eurozóny usilujú o reformy a Európska centrálna banka (ECB) robí opatrenia na podporu rastu a vyčistenie finančného sektora. Fond zároveň vyzýva krajiny eurozóny, aby dokončili bankovú úniu, podporili dopyt a pokročili v procese uskutočňovania štrukturálnych reforiem. 

 

Miera zotavovania ekonomiky eurozóny bola v prvom kvartáli sklamaním. Slabé výsledky zaznamenalo Taliansko, Holandsko a Francúzsko. Výhľad zhoršujú aj slabé údaje z nemeckej ekonomiky. Spotrebiteľská inflácia v eurozóne je pod hranicou jedného percenta od októbra minulého roku. ECB jasne uviedla, že je pripravená konať ak bude inflácia nízka príliš dlho. "Ak inflácia zostane príliš nízko ECB by mala zvažovať významné zvýšenie bilancie, aj prostredníctvom nákupu aktív,“ uviedol MMF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies