Zotavenie eurozóny je na dosah, tvrdí európsky komisár Rehn

NETKY.SK • 14 August 2013, 14:35 • 2 min
Zotavenie eurozóny je na dosah, tvrdí európsky komisár Rehn

BRUSEL - Zotavenie eurozóny po najhoršej recesii od jej vzniku je na dosah, označiť krízu za prekonanú by však bolo predčasné. Uviedol to v stredu európsky komisár pre menové záležitosti Olli Rehn v reakcii na aktuálne údaje z ekonomiky menovej únie.

slovakia

left justify in out

"V budúcom roku by malo zotavenie podľa našich prognóz dostať pevnejší základ, pokiaľ sa vyhneme novým politickým krízam a škodlivým turbulenciám na trhoch," dodal Rehn. Počiatočné náznaky rastu zostávajú krehké a zotavenie je nerovnomerné, pričom krajiny ako Španielsko alebo Grécko naďalej trápi "neprijateľne vysoká" nezamestnanosť, upozornil eurokomisár.

Ekonomika eurozóny sa v druhom kvartáli tohto roku dostala z recesie. Pomohol jej k tomu rast nemeckej a francúzskej ekonomiky. Zo sezónne upravených údajov štatistického úradu EÚ Eurostatu vyplýva, že ekonomika eurozóny medzikvartálne posilnila o 0,3 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa v druhom štvrťroku ekonomika eurozóny zmenšila o 0,7 %. 

Najvýraznejšie posilnenie spomedzi krajín eurozóny zaznamenalo v druhom štvrťroku Portugalsko, keď ekonomika krajiny vzrástla o 1,1 %. Španielska ekonomika oslabila o 0,1 %, Taliansko spoločne s Holandskom oslabili o 0,2 %. Eurostat zároveň revidoval údaje z prvého štvrťroku tohto roku smerom nadol. Podľa aktuálnych údajov sa ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku zmenšila o 0,3 %, kým predchádzajúce údaje hovorili o poklese na úrovni 0,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona