Zosuvy pôdy vyvolané lejakmi po celej Srí Lanke usmrtili najmenej 23 ľudí

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 10:29 • 2 min
Zosuvy pôdy vyvolané lejakmi po celej Srí Lanke usmrtili najmenej 23 ľudí

KOLOMBO - Zosuvy pôdy a záplavy vyvolané hustými lejakmi usmrtili na Srí Lanke najmenej 23 ľudí, ďalších vyše 50 osôb je nezvestných.

slovakia

left justify in out

K zosuvom pôdy došlo vo štvrtok neskoro večer a dnes ráno v stredných, južných aj severných častiach krajiny, a to po dvojdňových silných dažďoch.

 

Podľa miestnej televíznej stanice Sirasa zahynulo osem ľudí pri zosuvoch pôdy v okrese Kalutara južne od hlavného mesta Kolombo. Ďalší dvaja ľudia prišli o život pri zrútení múru v meste Makola na okraji metropoly, uviedla policajná hovorkyňa.

 

Husté lejaky zaplavili niekoľko oblastí aj v okresoch Galle a Matara na juhu krajiny, ktoré sú obľúbenými turistickými destináciami.

 

Prudké lejaky bičujúce krajinu zaplavili cesty, domy a ďalšie budovy. Úrady z tohto dôvodu zatvorili všetky školy v provincii Sabaragamuwa východne od Kolomba.

Srílanské námorné sily vyslali vyše 100 námorníkov a 20 člnov, aby zachraňovali ľudí zasiahnutých živlom a pomáhali im.

 

Zosuvy pôdy sú v období monzúnov na tropickom ostrove v Indickom oceáne bežné. Väčšina Srí Lanky bola značne odlesnená kvôli pestovaniu plodín a produktom určeným na vývoz, napríklad čaju či kaučuku, takže vidiek ostal nechránený a vystavený účinkom dažďov.

 

Vlani v máji zahynulo najmenej 123 ľudí, keď ich zavalil masívny zosuv pôdy v okrese Kegalle v strednej časti Srí Lanky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona