Zosuvy pôdy a záplavy si na Srí Lanke vyžiadali najmenej 122 obetí

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 10:06 • 2 min
Zosuvy pôdy a záplavy si na Srí Lanke vyžiadali najmenej 122 obetí

KOLOMBO - Na najmenej 122 sa zvýšil počet obetí zosuvov pôdy a záplav v stredných, južných a severných častiach Srí Lanky, ktoré sú dôsledkami intenzívnych zrážok.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra DPA.

 

Ďalších 97 osôb je nezvestných, uviedli miestne úrady. Šanca, že sa nájdu živí, s každým dňom klesá, upozornili záchranári.

 

Prírodná katastrofa donútila aj vyše 400.000 ľudí v postihnutej oblasti, aby opustili svoje domovy, dodali úrady. Podľa neoficiálnych informácií je však takýchto ľudí vyše 600.000.

 

Okrem zničených obydlí boli čiastočne alebo úplne poškodené aj elektrické vedenia, vodárne a cesty. Vážne škody sú aj na poľnohospodárskej pôde.

 

V niektorých oblastiach sa očakáva ďalší vzostup hladiny rozvodnených tokov. Vláda preto vyzvala ľudí žijúcich v blízkosti týchto riek, aby opustili svoje domovy.

 

Srílanský prezident Maithripala Sirisena nariadil úradom, aby v prípade potreby ignorovali existujúce predpisy a postupy a čo najrýchlejšie pomohli postihnutým obyvateľom.

 

Do Colomba dnes priplávala indická vojenská loď s humanitárnym nákladom. Na plavbu k pobrežiu Srí Lanky sa dnes vydali ďalšie dve indické lode. Svoju pomoc Srí Lanke ponúkla aj vláda Pakistanu a OSN.

 

Zosuvy pôdy sú v monzúnovom období sú na Srí Lanke, tropickom ostrove v Indickom oceáne, bežné. Väčšina Srí Lanky bola značne odlesnená kvôli pestovaniu plodín a produktom určeným na vývoz, napríklad čaju či kaučuku, takže vidiek ostal nechránený a vystavený účinkom dažďov.

Podľa agentúry DPA Srí Lanka teraz zažíva najhoršie prírodné nešťastie od roku 2003, keď pri podobných záplavách a zosuvoch v strednej a južnej časti krajiny zahynulo vyše 300 ľudí.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona