Zosuvy pôdy a záplavy nútia mesto doplniť územný plán

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 07:39 • 2 min
Zosuvy pôdy a záplavy nútia mesto doplniť územný plán

Zosuvy pôdy a záplavy nútia mesto doplniť územný plán

slovakia

left justify in out

Mesto Prešov plánuje znovu pristúpiť k zmenám a doplnkom územného plánu. Dôvodom na tento krok sú povodne a zosuvy pôdy, ktoré zaznamenali začiatkom júna tohto roka. Predloženým návrhom sa v stredu (21.7.) zaoberala mestská rada a mestskému zastupiteľstvu odporučila jeho schválenie. Uviedol to dnes na stretnutí s médiami prednosta MsÚ Jozef Višňovský.
Cieľom radnice je zapracovať do územného plánu poznatky získané počas nedávnych zosuvov, ktoré na uliciach Horárska a Pod Wilec hôrkou poškodili statiku viacerých domov. Spomínané lokality sa majú zahrnúť do kategórie s osobitnými regulatívmi na využívanie územia. V súlade so Zákonom o vodách sa upraví aj vymedzenie záplavového územia rieky Torysa, ktorá zaliala desiatky domov na ulici Pod Kamennou baňou. Do tohto územia majú byť zahrnuté aj časti ulíc Budovateľská a Jilemnického.
Mesto podľa slov primátora Pavla Hagyariho neuvažuje o stavebnej uzávere na Horárskej ulici, keďže táto časť je už zastavaná a opatrenia, ktoré sa doteraz urobili, pomohli zosuv zastaviť. Následné kroky by sa mali robiť po ukončení geologického prieskumu, ktorý radnica objednala. V priebehu niekoľkých mesiacov by mal MsÚ vedieť, aké investície budú potrebné na celkové zabezpečenie svahu. Júnové zosuvy poškodili na spomínaných uliciach statiku viac ako 20 domov.
"Máme statické posudky, ktoré boli vyrobené na základe objednávky mesta, všetci občania, ktorí boli dotknutí v tomto území, majú tieto posudky. Štyri domy sú neobývateľné, čaká ich de facto sanácia, zbúranie. Zvyšnú časť tých domov je možné opraviť a nie je nebezpečné v nich bývať," konštatoval Hagyari.
Primátor dodal, že mesto sa bude nejakým spôsobom snažiť pomôcť týmto ľuďom. Malo by ísť predovšetkým o hľadanie možností, ako sa dohodnúť s poisťovňami a rovnako im chce vyjsť v ústrety v rámci stavebného konania.
"Mesto nemá na to v súčasnej ekonomickej situácii, aby vyčlenilo finančné prostriedky na pomoc týmto občanom v rámci búracích prác. Ja pevne verím, že to bude riešiť poisťovňa, v prípade že nie, a príde konkrétny návrh, tak ho predložím do finančnej komisie alebo do mestského parlamentu," dodal Hagyari.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies