Zosuv pôdy v Nepále zatarasil rieku - hrozí, že povodeň môže dospieť až do Indie

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 09:58 • 2 min
Zosuv pôdy v Nepále zatarasil rieku - hrozí, že povodeň môže dospieť až do Indie

KÁTHMANDU - Nepálske úrady dnes vyzvali tisíce dedinčanov, aby sa premiestnili do bezpečia, pretože zosuv pôdy pravdepodobne spôsobený nedávnymi zemetraseniami zablokoval rieku a silnejú obavy z ničivých náhlych záplav. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zosuv pôdy v dedine Ramče v okrese Mjagdi, približne 140 kilometrov severozápadne od nepálskej metropoly Káthmandu, nastal v sobotu neskoro večer a zatarasil rieku Kali Gandaki.

 

Ak sa nahromadí veľký objem vody a prerazí zátarasu v riečnom koryte, záplavy po prúde rieky môžu dosiahnuť až do Indie.

 

"Požiadali sme dedinčanov popri rieke v niektorých okresoch, aby sa premiestnili na bezpečnejšie miesta," uviedol predstaviteľ ministerstva vnútra Laxmi Prasad Dhakal. Výstraha sa týkala okresov Parbat, Sjangdža, Gulmi, Palpa, Nawalparasi a Čitwan.

 

Rieka tečie do Indie, kde ju nazývajú Gandak.

 

Nepál zasiahlo 25. apríla obrovské zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a spôsobilo množstvo zosuvov pôdy alebo lavín a zabilo vyše 8000 ľudí. Druhé zemetrasenie, s magnitúdou 7,3, zasiahlo hornatú krajinu 12. mája a takisto usmrtilo mnoho ľudí.

 

"Horské svahy nie sú po zemetraseniach pevné. A aj takýto môže byť výsledok," uviedol predstaviteľ o zosuve pôdy do rieky.

 

Na miesto zosuvu už vyslali armádu aj políciu.

 

"Hladina rieky rýchlo stúpa. Polícia a armáda sa budú snažiť koryto uvoľniť," oznámil policajný predstaviteľ.

Svedkovia povedali do telefónu agentúre Reuters, že zosuv pôdy zmietol približne dvadsať domov, ale úrady uviedli, že nemajú správy o obetiach na životoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies