Zosuv pôdy preskúmajú pracovníci štátneho geologického ústavu

NETKY.SK • 25 Február 2011, 08:13 • 2 min
Zosuv pôdy preskúmajú pracovníci štátneho geologického ústavu

Zosuv pôdy preskúmajú pracovníci štátneho geologického ústavu

slovakia

left justify in out

img

Na zosuv pôdy v Lipovanoch v okrese Lučenec sa prídu pozrieť aj odborní pracovníci Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. Lokalita je podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR zaradená do zoznamu zosuvov, pre ktoré je potrebné v najbližšej budúcnosti realizovať inžiniersko-geologický prieskum a následne aj sanáciu.
Starosta Milan Matuška vyhlásil minulý týždeň mimoriadnu situáciu pre zosuv pôdy na dvoch miestach v obci. Ohrozené sú dva domy, v ktorých býva deväť osôb vrátane dvoch detí. "S takýmto živlom sa bojovať nedá. Uvidíme, čo nastane, keď sa oteplí. Veríme, že pomocnú ruku nám podá MŽP, lebo obec to nevie vyriešiť," povedal pre TASR starosta. Podľa jeho slov sú ohrození občania a aj zvieratá. Takáto situácia v Lipovanoch ešte nebola. Samospráva zaslala posudok geológa na MŽP SR a čaká na ich ďalší postup.
Rodina Segečovcov, ktorej dom sa nachádza pri zosunutej pôde, sa obáva príchodu jari. "Zemina sa nachádza už len tri metre od nášho domu. Dúfam, že sa to na nás nezosype, inak budeme musieť ísť bývať k dcére," uviedla Anna.
Ďalšia ohrozená je rodina Kumštárovcov. Už minulý rok musela robiť opatrenia na zamedzenie zosuvu pôdy. Časť svahu sa jej podarilo na čas stabilizovať zabetónovaním. "Je to nezvládnuteľná situácia najmä po finančnej stránke, bude veľký problém zabrániť ďalším zosuvom," domnieva sa Ladislav.
Ako informovala hovorkyňa MŽP SR Beatrice Hudáková, ich odborní pracovníci spolupracujú s vedením obce a cieľom je nájsť optimálny spôsob riešenia vzniknutej situácie. Obec Lipovany zaslala základné informácie o zosuvoch, fotografickú dokumentáciu a inžiniersko-geologický posudok. Odbornú obhliadku lokality vykonajú pravdepodobne v priebehu budúceho týždňa pracovníci Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra.
Lokalita v Lipovanoch je zaradená do zoznamu zosuvov, pre ktoré je potrebné v najbližšej budúcnosti realizovať inžiniersko-geologický prieskum a následne aj sanáciu za predpokladu dostatočných finančných prostriedkov pridelených ministerstvu zo štátneho rozpočtu alebo z iných zdrojov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona