Zosunutý svah oproti PKO už spevnili a podopreli

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 15:13 • 2 min
Zosunutý svah oproti PKO už spevnili a podopreli

BRATISLAVA - Zosunutý svah oproti bratislavskému Parku kultúry a oddychu (PKO) už je spevnený a podopiera ho oporný múr.

slovakia

left justify in out

Na rade je oprava cesty na Žižkovej, ktorú vlani podmáčali prudké letné dažde. Staré Mesto už na opravu hľadá zhotoviteľa, verejné obstarávanie ešte nie je ukončené. Cesta na Žižkovej ulici tak ostáva až do opravy z bezpečnostných dôvodov čiastočne uzavretá, vjazd obyvateľom je umožnený len v obmedzenom režime. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

 

Zosunutý svah na Žižkovej sa Staré Mesto rozhodlo sanovať v troch častiach, na každú vyhlásili verejné obstarávanie zvlášť. V mestskej časti na to vlani vyčlenili 400-tisíc eur z rezervného fondu. Podľa Gubkovej sa všetky práce na svahu do vyčlenenej sumy zmestia. Zatiaľ sú hotové dve etapy - spevnenie svahu a výstavba oporného múru, a tie mestskú časť vyšli na 197 762 eur. Na opravu podmáčanej cesty na Žižkovej zatiaľ v Starom Meste hľadajú zhotoviteľa, no náklady na práce odhadujú na približne 30-tisíc eur. Miestny úrad ešte v predošlom volebnom období žiadal štát o preplatenie nákladov na sanáciu zosunutého svahu. Podľa Gubkovej však bola žiadosť zamietnutá s odôvodnením, že ministerstvo životného prostredia nemá v súčasnosti zdroje na sanáciu zosunutého svahu. 

 

Svah pri PKO sa zosunul v nedeľu 14. septembra 2014 po výdatných dažďoch, ktoré zasiahli Bratislavu. Zosuv sa dotkol približne 15 metrov kopca. Cestu zablokoval aj spadnutý strom. Následky vyčíňania počasia ochromili dopravu v tomto úseku. Staré Mesto na svah poslalo statika, ktorý zhodnotil situáciu a navrhol ďalší postup. Vypracovať si dali aj geologický prieskum, ktorý vyhodnotil možnosti sanácie a z piatich návrhov odporučil ako najefektívnejšie a najekonomickejšie riešenie vystužiť svah a spevniť ho opornými konštrukciami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona