Zosunutý svah oproti PKO spevňujú

NETKY.SK • 27 November 2014, 12:14 • 2 min
Zosunutý svah oproti PKO spevňujú

BRATISLAVA - Zosunutý svah na Žižkovej ulici oproti Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave postupne sanujú. Práce sú rozdelené do troch etáp, v tej prvej zosunutý svah spevňujú, potom vybudujú oporný múr a v závere je v pláne oprava cesty na Žižkovej ulici, ktorá ostala po prudkých letných dažďoch podmáčaná. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová.

slovakia

left justify in out

Zosunutý svah sanujú v troch častiach, na každú mestská časť vyhlasuje verejné obstarávanie. Na prvú etapu, teda na spevnenie svahu, vybralo Staré Mesto firmu vo verejnom obstarávaní. Podľa Obuchovej sa do súťaže prihlásili tri firmy, pričom najnižšia ponuka bola 130 789 eur. Práce na spevnení svahu sú už pred dokončením. Medzičasom mestská časť vyhlásila verejnú súťaž na zhotoviteľa druhej etapy sanácie kopca - na výstavbu oporného múru. Súťaž sa už skončila, v Starom Meste začiatkom tohto týždňa otvárali obálky. Do súťaže sa prihlásili opäť tri firmy, zvíťazí najnižšia ponuka. "S uchádzačom, ktorý predložil najnižšiu ponuku, sa uskutoční priame rokovanie," priblížila Obuchová s tým, že s budovaním oporného múru sa začne hneď po podpise zmluvy s úspešným uchádzačom. Po ukončení druhej etapy, ktorú mestská časť plánuje stihnúť do konca decembra, príde na rad oprava podmáčanej cesty na Žižkovej ulici. Na tú Staré Mesto zrejme tiež vyhlási obstarávanie. 

 

Na sanáciu zosunutého svahu oproti PKO Staré Mesto vyčlenilo 400-tisíc eur z rezervného fondu. Do tejto sumy by sa mali zmestiť náklady na statikmi navrhnuté riešenie vystužiť svah a spevniť ho opornými konštrukciami. Riešenie vybrala mestská časť z piatich možností sanácie svahu, ktoré navrhli odborníci. Staré Mesto si nechalo vypracovať posudok statika, ktorý zhodnotil situáciu na svahu a navrhol ďalší postup a aj geologický prieskum, ktorý vyhodnotil možnosti sanácie a odporučil tú najefektívnejšiu a najekonomickejšiu možnosť, priblížila Obuchová. Náklady na sanáciu svahu by potom mohol preplatiť štát, Staré Mesto požiadalo o ich refundáciu. 

 

Svah pri PKO sa zosunul v nedeľu 14. septembra po výdatných dažďoch, ktoré zasiahli Bratislavu. Zosuv sa dotkol približne 15 metrov kopca. Po silných dažďoch ostala podmáčaná aj Žižkova ulica, cestu preto z bezpečnostných dôvodov uzavreli a dodnes je tam obyvateľom umožnený vjazd len v obmedzenom režime. Príjazdová cesta pre obyvateľov Žižkovej ulice je prejazdná za asistencie polície ráno v čase od 07:00 do 08:00 a popoludní od 17:00 do 18:00 a v prípade mimoriadnych udalostí, ako sú zdravotné problémy či v prípade ohrozenia života a zdravia. Osobitný režim by mohli už čoskoro zmierniť. "Na základe posúdenia expertov bude po ukončení prvej etapy prác umožnený voľnejší režim prejazdu pre obyvateľov na Žižkovej ulici," priblížila Obuchová s tým, že aj naďalej tu bude situáciu kontrolovať mestská polícia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona