Zosunutý svah nad Devínskou cestou v Bratislave chcú sanovať, idú hľadať peniaze

NETKY.SK • 26 September 2014, 12:32 • 2 min
Zosunutý svah nad Devínskou cestou v Bratislave chcú sanovať, idú hľadať peniaze

BRATISLAVA – Svah nad Devínskou cestou v Bratislave, ktorého časť sa začiatkom septembra pre množstvo dažďa zosunula, sa chystá mesto sanovať. Jednotlivé možnosti ako to urobiť však statik ocenil na 300.000 až pol milióna eur. Mesto dnes na to peniaze nemá, no ide ich hľadať. Svah by však mohol byť spevnený až začiatkom jari.

slovakia

left justify in out

Časť svahu ulice Nad Sihoťou sa po prívalových dažďoch zosunula do priestoru Devínskej cesty. Ulicu nad svahom uzavreli, doprava na Devínskej ceste je zase odklonená do jedného pruhu a autá jazdia aj cez priľahlé parkovisko. Urobil sa geologický prieskum a statický posudok, ktorý si mesto nechalo vypracovať, dáva viacero možností, ako svah sanovať. "Asi najschodnejšia bude tá, že urobíme nejaké pylóny, ktoré budú chrániť Devínsku cestu od svahu, čiže ho spevníme smerom dole. Zastavíme tiež prevádzkovanie po ulici, ktorá je nad svahom a čiastočne sa zosunula, pretože už sa viac-menej nepoužíva. Slúžila len na prístup do záhrad," vysvetľuje primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Ulicu Nad Sihoťou tak možno aj zrušia, o tom sa má ešte rokovať.
      

Zatiaľ však na státisícovú sanáciu mesto peniaze nemá, urobí tak aspoň dočasné sanačné práce. Plánuje orezať suché konáre stromov pri Devínskej ceste a zakryť časti svahu, kde sa voda koncentrovala, fóliou a ochranným valom. Viac plánuje čistiť aj odvodňovacie systémy a ešte v tomto roku preto treba navýšiť rozpočet o asi 110.000 eur, môže to však vraj zabrániť na 90 percent škodám. "Koruny stromov sú naklonené úplne nad cestu, sú pritom veľmi ťažké. Ide zima, ak na to trochu napadne sneh, zaťaží ich. To je ako časovaná bomba," vystríha starostka dotknutej mestskej časti Karlova Ves Iveta Hanulíková. Magistrát by to mal urobiť ešte koncom tohto mesiaca. 
      

S úplnou sanáciou svahu mesto potom začne najskôr koncom októbra. Na rokovanie zastupiteľstva 23. októbra totiž plánuje poslancom predložiť návrh, odkiaľ bude čerpať financie a urobiť tiež dovtedy potrebné prípravy. Statik potom odhaduje práce na dva až štyri mesiace, a to podľa toho, ktorý variant sanácie sa zvolí. "Reálne tak bude svah stabilne sanovaný až na začiatku jari budúceho roku," dodal Ftáčnik. Reálne ohrozenie napríklad vozidiel v lokalite dnes mesto nevidí. "Prestalo pršať, v tejto chvíli by som povedal, že nie je," dodal primátor. 
      

Aj keď však mesto vyrieši zosunutý svah, problém s Devínskou cestou mu ostane. Po minulých povodniach si dalo totiž mesto urobiť statický posudok. Starostka Devína Ľubica Kolková vysvetľuje, že podľa neho je z vyše šesťkilometrovej cesty 2400 metrov v rôznych úsekoch nebezpečných. Cestu ohrozuje nielen svah a jeho prípadné zosuny, ale je skúšaná aj z druhej strany povodňami. "Stotožňujem sa so všetkými katastrofickými scenármi. Neviem, ako budeme argumentovať, keď sa tam niečo stane, že sme aspoň nezačali nejaké kroky podnikať k sanácii cesty," dodala Kolková. Mal by sa podľa nej spraviť aspoň projekt, ktorý by situáciu posúdil a hľadať zdroje financovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona