Zostrelenie ruskej stíhačky podľa analytika povedie k vojenskému konfliktu

NETKY.SK • 24 November 2015, 15:23 • 2 min
Zostrelenie ruskej stíhačky podľa analytika povedie k vojenskému konfliktu

BRATISLAVA – Zostrelenie ruského bojového lietadla SU-24 Tureckom nebude viesť k vojenskej konfrontácii medzi oboma krajinami. Predpokladá to riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy CENAA Róbert Ondrejcsák. Zostrelenie ruského lietadla však označil za vážny incident.

slovakia

left justify in out

"Nemyslím si však, že dôjde k nejakej vojenskej eskalácii tohto konfliktu. Diplomaticky to bude určite veľmi intenzívne. Myslím si, že NATO odsúdi ruský krok a vyhlási, že stojí za Tureckom, ale opakujem, nebude z toho nejaká vojenská konfrontácia medzi Tureckom a Ruskom," uviedol pre TASR Ondrejcsák. Zdôraznil však, že to bude platiť iba v prípade, ak sa každý z aktérov bude správať racionálne.

 

Ondrejcsák tvrdí, že žiadna strana nestojí o vojenskú konfrontáciu. "Nikto nemá záujem o konflikt. Ani Turecko, ani Rusko. Pre Turecko by vojenský konflikt s Ruskom znamenal veľmi serióznu vojnu a to isté pre Rusko," dodal. Navyše Rusko je podľa jeho slov už zatiahnuté do vojny v Sýrii a je vojensky prítomné aj v konflikte na Ukrajine.

 

Ankara uviedla, že turecké stíhačky zostrelili dnes v blízkosti sýrskych hraníc vojenské lietadlo ruskej výroby, ktoré predtým opakovane varovali, že narušilo turecký vzdušný priestor. Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že môže dokázať, že jeho lietadlo sa zo sýrskeho vzdušného priestoru do tureckého neodchýlilo, informovala agentúra Reuters.

 

Ide o prvý prípad, keď ozbrojené sily členskej krajiny NATO zostrelili ruské alebo sovietske vojenské lietadlo od 50. rokov 20. storočia, upozornil Reuters.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies