Zostavili unikátnu dvojjazyčnú slovensko-poľskú kuchársku knihu

NETKY.SK • 24 September 2010, 07:23 • 2 min
Zostavili unikátnu dvojjazyčnú slovensko-poľskú kuchársku knihu

Zostavili unikátnu dvojjazyčnú slovensko-poľskú kuchársku knihu

slovakia

left justify in out

img

Vyvrcholením dnešného Kulinárskeho dňa v oravskej obci Bziny, plného chutí a vôní rôznych špecialít, bolo uvedenie unikátnej dvojjazyčnej slovensko–poľskej kuchárskej knihy. Viac ako 120-stranová farebnými fotografiami ilustrovaná publikácia predstavuje tradičné i inovované receptúry gazdiniek z obce neďaleko Dolného Kubína a partnerskej poľskej gminy Wilkowice.
"Realizáciu tejto dávnejšej myšlienky umožnilo zapojenie do výzvy EÚ na malé cezhraničné projekty. Po návšteve zaujímavých kulinárskych dní našich poľských priateľov sme začali uvažovať, že by sme niečo obdobné zorganizovali aj u nás," povedal pre TASR starosta Bzín Ján Beňuš s tým, že na tento účel získali zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu približne 36.000 eur.
Okrem vydania spomínanej kuchárskej knihy, na zostavení ktorej sa podieľali po tri gazdinky zo slovenskej i poľskej strany spolu 60 receptami, sa v rámci tohto projektu podarilo investovať takmer 10.000 eur do modernizácie vybavenia kuchyne v tamojšom kultúrnom dome. Nová kuchárska kniha poputuje do každej domácnosti v Bzinách, druhá časť vydania bude distribuovaná v poľských obciach Bystra, Meszna a Wilkowice.
"Uvítali sme túto iniciatívu, lebo sa dlhodobo snažíme starať o zachovávanie tradícií našich predkov, v čom má práve kulinárstvo nezastupiteľnú úlohu," uviedol Mieczyslaw Raczka, najvyšší predstaviteľ gminy Wilkowice. Dodal, že v štádiu posudzovania je spoločný veľký projekt, ktorého výsledkom by malo byť dobudovanie kultúrnych domov v Bzinách i Wilkowiciach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies