Zosnulú bývalú kráľovnú Fabiolu pochovajú v piatok

NETKY.SK • 6 December 2014, 16:54 • 2 min
Zosnulú bývalú kráľovnú Fabiolu pochovajú v piatok

BRUSEL - Pohreb zosnulej bývalej belgickej kráľovnej Fabioly, tety súčasného panovníka, sa uskutoční v piatok. Belgičania sa so svojou "kráľovnou sŕdc" budú môcť rozlúčiť v stredu a vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Fabiola, vdova po kráľovi Baudouinovi, zomrela v piatok vo veku 86 rokov. Kráľovnou bola v rokoch 1960-1993. Pochádzala zo španielskeho šľachtického rodu. Bývalá kráľovná, ktorú belgické médiá nazývali "Matka všetkých Belgičanov" zomrela vo svojom zámku Stuyvenberg v Bruseli, kde býva aj súčasný kráľ Filip s manželkou Matildou.
      

Fabiola sa narodila v júni 1928 v Madride. Pochádzala zo španielskeho šľachtického rodu, z početnej rodiny. Bola tretím zo siedmich detí.
      

S príchodom druhej republiky a víťazstvom Ľudového frontu v roku 1936, jej rodina odišla do exilu vo Francúzsku a Švajčiarsku, aby sa vrátila do krajiny po víťazstve generála Franca. Fabiola sa vyučila za zdravotná sestru, pracovala v nemocnici v Madride a v súkromí publikovala detské rozprávkové knihy.
      

Belgicko sa o nej prvýkrát dozvedelo v septembri 1960. V katolíckej krajine sa traduje, že Baudouin a Fabiola sa rozhodli, že budú manželmi počas pobytu v Lurdách. Do manželského stavu vstúpili 15. decembra 1960 a ich svadobný ceremoniál bol vysielaný v priamom televíznom prenose, na čo mnohí Belgičania dodnes spomínajú.
      

Fabiola sa stala v poradí piatou belgickou kráľovnou. Kráľovskému páru Baudouin a Fabiola sa podarilo obnoviť lesk monarchie, znovunastoliť dôveru verejnosti v kráľovský dvor a to aj napriek tomu, že pár sa nikdy nedočkal potomkov.
      

Belgičania oceňovali, že ich kráľovná vždy verne stojí po boku kráľa a podieľa sa na mnohých charitatívnych aktivitách, najmä v prospech detí. V roku 1965 zobrala záštitu nad prestížnou hudobnou súťažou Kráľovná Alžbeta. V roku 1993 sa stala predsedníčkou Nadácie kráľa Baudouina, na počesť svojho manžela, ktorý v júli toho roku nečakane zomrel v ich dovolenkovom dome v Španielsku. Belgičania spomínajú, že na kráľovskom pohrebe vola Fabiola oblečená v bielom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies