Zosnulého princa Frisa pochovajú v pôsobisku matky

NETKY.SK • 14 August 2013, 07:17 • 2 min
Zosnulého princa Frisa pochovajú v pôsobisku matky

HAAG - Holandského princa Frisa, ktorý v pondelok zomrel vo veku 44 rokov na následky úrazu pri lyžovaní, pochovajú neďaleko zámku, kde plánuje stráviť zvyšok života jeho matka, bývalá kráľovná Beatrix.

slovakia

left justify in out

Kráľovský palác o tom informoval v utorňajšom vyhlásení, podľa ktorého bude miestom posledného odpočinku dedina Lage Vuursche ležiaca približne 30 kilometrov juhovýchodne od Amsterdamu. Rozptýlil tým dohady o uložení pozostatkov princa v niektorom z kostolov mesta Delft medzi Haagom a Rotterdamom, kde sa v roku 2004 ženil a kde je pochovaná väčšina príslušníkov jeho rodu. Obrad súkromného charakteru sa podľa vyhlásenia uskutoční v piatok popoludní.

Mladší brat holandského kráľa Willema-Alexandra zomrel v dôsledku nehody zo 17. februára 2012, keď ho pri lyžovaní v rakúskych Alpách zasypala lavína. Friso vtedy doplatil na vlastnú neopatrnosť, keďže sa rozhodol jazdiť mimo zjazdovky napriek vysokému stupňu lavínového nebezpečenstva. Zatiaľ čo jeho priateľ vyviazol nezranený, princa vytiahli spod snehu až po asi 20 minútach. Výsledkom bolo vážne poškodenie mozgu a dlhodobá kóma. Z nemocnice v Londýne ho v júli presunuli do haagskej rezidencie Beatrix, kde nakoniec "ťažkostiam v dôsledku nedostatku kyslíka" po zasypaní lavínou podľahol. Podľa oficiálneho vyhlásenia Friso v danom stave dokázal nadobudnúť iba "minimálne vedomie" a jeho stav sa nemenil. 

Friso bol druhým z troch synov Beatrix, ktorá v apríli abdikovala v prospech najstaršieho Willema-Alexandra. Svojho nároku na trón a iných výsad sa vzdal ešte pred sobášom v roku 2004, keď vyvolalo nevôľu zistenie, že jeho budúca manželka zatajovala podrobnosti o predošlom vzťahu s istým drogovým barónom. Friso si tak mohol vziať Mabel Wisse Smitovú bez toho, aby manželstvo musel schváliť parlament. So Smitovou má dve dcéry, osemročnú Luanu a o rok mladšiu Zariu. 

Odozva Holanďanov na Frisovo úmrtie zodpovedá jeho niekdajšej snahe vyhýbať sa publicite a obmedzuje sa tak na podpisy v kondolenčných knihách či kytice pred kráľovskou rezidenciou Huis ten Bosch v Haagu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies