Zosadený katalánsky líder Puigdemont požaduje obnovenie svojej vlády

NETKY.SK • 31 December 2017, 08:03 • 2 min
Zosadený katalánsky líder Puigdemont požaduje obnovenie svojej vlády

MADRID - Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont vyzval v sobotu španielske orgány na začatie rokovaní, ktoré sa majú týkať obnovenia činnosti jeho vlády. Tú pritom označil prívlastkom "legitímna", informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Puigdemont, ktorý sa nachádza v Bruseli, odkázal prostredníctvom sociálnych médií, že Španielsko by malo "uznať výsledky volieb z 21. decembra a začať politicky rokovať s legitímnou vládou Katalánska".

 

Puigdemonta a jeho kabinet zbavil funkcie španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý tak urobil po tom, ako katalánsky regionálny parlament v októbri hlasoval v prospech deklarácie o nezávislosti tohto regiónu od zvyšku Španielska. V minulotýždňových voľbách v Katalánsku však získali väčšinu kresiel v tamojšom parlamente opäť secesionistické strany vrátane platformy pod vedením Puigdemonta.

 

Zosadený šéf katalánskej vlády ušiel do Belgicka, aby sa vyhol súdnemu vyšetrovaniu týkajúcemu sa podozrení zo vzbury. V sobotňajšom vyjadrení nespomenul, či sa plánuje vrátiť do Španielska, kde bol na neho vydaný zatykač. Minulý týždeň však vyhlásil, že tak chce urobiť čo najskôr, aby stihol ustanovujúcu schôdzu novozvoleného katalánskeho parlamentu.

 

Rajoy v piatok oznámil, že táto ustanovujúca schôdza je naplánovaná na 17. januára. Podľa pravidiel katalánskeho parlamentu musí byť kandidát na šéfa novej regionálnej vlády prítomný, aby ho bolo možné zvoliť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies