Zosadená šéfka katalánskeho parlamentu sa rozhodla opätovne nekandidovať

NETKY.SK • 11 Január 2018, 14:14 • 2 min
Zosadená šéfka katalánskeho parlamentu sa rozhodla opätovne nekandidovať

MADRID - Zosadená predsedníčka katalánskeho regionálneho parlamentu Carme Forcadellová oznámila, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie do tejto funkcie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP. Nový katalánsky parlament, zvolený v decembrových predčasných parlamentných voľbách, sa opäť zíde 17. januára a zvolí si svojho predsedu. Väčšinu kresiel v zbore si aj po voľbách udržali separatisti, ktorí sa vlani neúspešne pokúsili o vyhlásenie nezávislosti regiónu od Španielska.

 

Forcadellová (62) ako jedna z hlavných osobností separatistického hnutia je v súčasnosti trestne stíhaná pre podozrenie zo vzbury. Vlani na jeseň ju aj nakrátko vzali do väzby, avšak následne prepustili na kauciu. Zosadená šéfka katalánskeho parlamentu vo štvrtok vyjadrila presvedčenie, že v novom parlamente by sa mal o túto funkciu uchádzať už iný politik. Samotná Forcadellová sa na budúcotýždňovej schôdzi ujme len svojho poslaneckého kresla, ktoré získala za proseparatistickú stranu Republikánska ľavica Katalánska (ERC).

 

V predchádzajúcich rokoch pôsobila aj ako predsedníčka Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC), ktoré stálo pri zrode hnutia za nezávislosť regiónu.

Po tom, ako katalánsky parlament v októbri schválil jednostranné vyhlásenie nezávislosti od Španielska, prevzal Madrid priamu kontrolu nad týmto regiónom a vypísal predčasné voľby do regionálneho parlamentu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies