Zosadená brazílska prezidentka: Ak sa vrátim do úradu, vypíšem nové voľby

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 11:15 • 2 min
Zosadená brazílska prezidentka: Ak sa vrátim do úradu, vypíšem nové voľby

BRAZÍLIA - Dilma Rousseffová, ktorá je dočasne zosadená z funkcie prezidentky Brazílie, je v prípade, že sa vráti do svojej funkcie, naklonená vypísaniu nových volieb v krajine.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre viaceré médiá v noci nadnes uviedla, že momentálne rokuje o pakte medzi politickými špičkami a predstaviteľmi občianskej spoločnosti, ktorý by jej umožnil návrat do funkcie hlavy štátu.

 

"Mandát prezidenta je možné prerušiť jediným spôsobom - a to vtedy, keby si to žiadal brazílsky ľud prostredníctvom referenda".

 

O dočasnom pozastavení výkonu prezidentskej funkcie rozhodol brazílsky Senát 12. mája na základe podozrenia, že Rousseffová manipulovala s rozpočtom a že je zapletená aj do korupcie.

Rousseffová je preto v Brazílii, ktorá čelí hlbokej ekonomickej kríze, veľmi nepopulárna. Senát o jej osude rozhodne s definitívnou platnosťou v polovici augusta. Ak ju uzná za vinnú, príde o funkciu a bude mať osem rokov zákaz pôsobiť v politike.

 

Etická komisia brazílskeho Senátu v noci nadnes schválila uznesenie, ktorým odporučila definitívne zbaviť poslaneckého mandátu bývalého predsedu poslaneckej snemovne Eduarda Cunhu, ktorý bol "stratégom" Rousseffovej dočasného odvolania.

 

Členovia komisie pomerom hlasov 11:9 schválili text uznesenia, v ktorom Cunhu obvinili, že klamal vyšetrovacej komisii, ktorá sa zaoberala podozreniami z korupcie v ropnej spoločnosti Petrobras i ohľadom svojich zahraničných kont, na ktorých mal 55 miliónov dolárov.

 

Poslanecká snemovňa bude o uznesení svojej etickej komisie hlasovať na budúci týždeň. Podľa AP je veľmi pravdepodobné, že Cunhovi prívrženci budú v Kongrese lobovať za neschválenie uznesenia etickej komisie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona