Zoran Milanovič po voľbách v Chorvátsku odstúpil z čela sociálnych demokratov

NETKY.SK • 13 September 2016, 06:31 • 2 min
Zoran Milanovič po voľbách v Chorvátsku odstúpil z čela sociálnych demokratov

ZÁHREB - Prekvapujúci výsledok nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Chorvátsku, kde zvíťazili konzervatívci z Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) pod vedením nového lídra Andreja Plenkoviča, má už dôsledky na tamojšej vnútropolitickej scéne.

slovakia

left justify in out

Predseda favorizovanej Sociálnodemokratickej strany Chorvátska (SDP) Zoran Milanovič rezignoval na svoj post. Tento krok zdôvodnil tým, že nevidí šance na účasť strany v budúcej vláde, a to napriek tomu, že sám hovoril iba krátko pred tým o možnosti koalície s víťazným HDZ.

 

Štyridsaťšesťročnému europoslancovi Andrejovi Plenkovičovi, ktorý iba dva mesiace po tom, čo nahradil na čele HDZ Tomislava Karamarka, sa naopak podarilo viac, ako sa reálne dalo očakávať. S prehľadom zvládol svoj zásadný a mimoriadne dôležitý test, priviedol stranu k volebnému víťazstvu a je prakticky "na ceste" do premiérskeho kresla.

 

Vyplýva to z informácií, ktoré dnes priniesli tlačová agentúra APA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. APA súčasne pripomenula, že predvolebné obdobie neveštilo pre HDZ nič dobré, veď zosadilo vlastnú vládu a jeho bývalý líder čelil podozreniam z korupcie.

 

Plenkovič, proeurópsky orientovaný politik otvorený voči svetu, sa nebál oslabiť nacionalistický kurz predchádzajúceho vedenia HDZ. Pokúsil sa o zakotvenie tejto strany napravo od stredu politickej scény, teda presne tam, kde ho videl aj niekdajší zakladateľ HDZ Franjo Tudjman.

 

Najmladší šéf v histórii HDZ je členom strany iba od roku 2011. Napriek tomu, že volebné víťazstvo upevnilo jeho postavenie, bude musieť byť zrejme na pozore predovšetkým voči pravicovému krídlu strany, ktoré sa obáva straty svojho vplyvu.

 

Na chorvátskej vnútropolitickej scéne je navyše tento kariérny diplomat neznámou veličinou. V predvolebnej kampani zaujal pokojnými, vecnými vystúpeniami ako skvelý rečník, kritici však poukazujú, že mu chýba charizma.

 

Plenkoviča to však priveľmi nemusí trápiť, ak zvládne ďalšiu významnú skúšku ohňom, teda vytvorenie väčšiny potrebnej na zostavenie novej vlády. Niet mu pri tom veľmi čo závidieť, pretože medzi potenciálnymi koaličnými partnermi sú aj reformisti zo strany Most, ktorí už v minulosti presvedčili o tom, že s nimi nie je jednoduché vládnuť. Tí už v priebehu prvej noci po voľbách neváhali predložiť ultimatívne požiadavky.

 

Na nedeľňajších voľbách v Chorvátsku sa zúčastnilo 52 percent z 3,8 milióna registrovaných voličov.

 

Po sčítaní všetkých hlasov pripadá na HDZ 61 kresiel v novovytvorenom zákonodarnom zbore, kým na konkurentov zo stredoľavého tábora 54 mandátov. Most, ktorý sa zasa ocitol v úlohe jazýčka na váhach, bude mať v chorvátskom parlamente 13 poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona