Zopár rád z Biblie o tom, ako prežiť koronavírus v pokoji

NETKY.SK • 18 Marec 2020, 07:08 • 2 min
Zopár rád z Biblie o tom, ako prežiť koronavírus v pokoji

Zrejme ma nikdy neprestane prekvapovať skutočnosť, že v Biblii je odpoveď na všetko.

slovakia

left justify in out

Návod na...
Nájde sa tam návod na to, čo si obliecť, ako sa stravovať, čo je dobré piť, čomu a komu by sa malo radšej vyhnúť, ako sa dostať priamo do neba a ako čo najlepšie žiť tu na zemi. A hoci sa tam nepíše priamo o koronavíruse, nevynecháva sa ani takéto obdobie, ale, naopak, dbá sa o to, aby bol človek pripravený na čokoľvek, čo by ho postihlo.


Biblia totiž nikde nesľubuje, že sa bude vždy dariť a že nikdy neprejde cez čas taká situácia, ktorá by potrápila o niečo viac ako inokedy.


Bohu neunikne nič, zo vzniknutej pandémie prekvapený nie je, dokonca dáva múdrosť v tom, ako mať pokoj aj tam, kde je všeobecne populárne triasť sa strachom.

 

img

 

Telo ako chrám
Starý zákon ponúkal prístup k Bohu, ale nechýbalo určité obmedzenie. Chrám zhotovený ľudskou rukou bol neopomenuteľnou súčasťou národa, lebo práve v ňom sa vykonávala modlitba a obeta za hriech. Privilegovaný prístup mal, ako inak, kňaz, ktorého úlohou bolo prosiť nielen za seba, ale aj za celý ľud.


Nový zákon však ruší akúkoľvek hranicu, Boha smie nájsť ktokoľvek a prihovoriť sa dá na akomkoľvek mieste. A chrám? Tým je ľudské telo.


Preto a najmä preto by sa oň malo starať čo najlepšie, a nielen v časti roka, v ktorej zúri epidémia. Má sa pravidelne jesť, vedieť poctivo pracovať, ale nezabúdať ani na odpočinok. Veď aj Boh si po stvorení sveta odpočinul.

 

img

 

To nepomôže
Považujem za nutné zdôrazniť, že stres ešte ani raz neprispel k vyriešeniu problému. Dalo by sa skôr napísať, že je spúšťač ťažkostí a človek si ním iba horší zdravie.


Ako ostať v pokoji, keď sa znepokojuje takmer každý a ako si udržať zdravý rozum, keď je toľko nerozumnosti?


Je to jednoduché. Apoštol Peter raz zbadal Ježiša, kráčal po mori a robil to ľahko, akoby to bol ten najprirodzenejší jav zo všetkých. Peter sa zľakol, a preto Ježiša vyskúšal. Vraj ak sa to deje naozaj, nech rozkáže, aby aj on chodil po hladine. A stalo sa. Peter šiel, hľadel na Ježiša a jeho noha sa dotýkala povrchu vody. Akonáhle však upriamil pohľad inam, začal sa topiť. Oči upreté na Boha sú tajomstvom pokojnej mysle.


„Toho, kto je pevnej mysle, zachovávaš v dokonalom pokoji, lebo v teba dúfa."

 

img

 

Nie všetko je pravda
Internet je tak nápomocný, ako dokáže byť aj zákerný. Dočíta sa tam všeličo, že bude to a ono, že nič dobré viac nepríde, vzájomne sa straší, ponižuje a múdrosť niekedy ani nemá šancu čosi povedať, toľko hlúposti sa nazhromažďuje.


„Neskúsený verí každému slovíčku, ale opatrný dáva pozor na svoj krok," hovorí verš v Biblii. Pokiaľ sa dá niekto oklamať, ublíži to jeho pocitu a potom už sa nie ťažko skĺzne do depresie. Aj v tom najväčšom súžení sa dá dýchať tak, že nielenže nebude mať smútok nadvládu, ale dokonca z toho vzíde niečo dobré.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies