Zoologická záhrada v Bojniciach získala chovný pár najväčšej labute na svete

NETKY.SK • 17 Február 2018, 14:42 • 2 min
Zoologická záhrada v Bojniciach získala chovný pár najväčšej labute na svete

BOJNICE - Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnila labuť trúbivá. Je najväčšou zo všetkých druhov labutí na svete, informovala hovorkyňa zoo Simona Kubičková.

slovakia

left justify in out

Väčšie samce labute trúbivej môžu vážiť až 13 kilogramov a ich rozpätie krídel môže dosiahnuť viac ako dva metre. "Labute trúbivé sú biele, výnimkou je čierny zobák a nohy. Tento druh pochádza zo severných oblastí Kanady a pomenovanie získal po charakteristickom trúbiacom zvuku, ktorým sa tieto labute ozývajú," priblížila Kubičková.

 

Podobne ako iné labute aj tieto podľa nej žijú v trvalých pároch a v prírode obývajú močiare, bažiny a plytké rybníky alebo jazerá v zóne boreálnych lesov.

 

"V európskych zoo labute trúbivé chovajú zriedka. Chovný pár sme priviezli koncom januára z holandského vtáčieho parku v Alphen aan den Rijn. Návštevníci ho môžu vidieť na veľkom rybníku v dolnej časti zoo," povedal zoológ Michal Sloviak. Okrem tohto druhu v bojnickej zoo chovajú tiež labute čierne a čiernokrké. Na rybníku pod Bojnickým zámkom zase žijú labute hrbozobé.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona