Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
1. mar. 2021Albín
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
16.01.2013 13:52 Zaujímavosti
Zoologická záhrada sa teší z dvoch mláďat karakala. (2)
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.01.2013 13:52 Zaujímavosti

Zoologická záhrada sa teší z dvoch mláďat karakala. (2)



Zoologická záhrada sa teší z dvoch mláďat karakala. 2) - Zaujímavosti V bratislavskej zoologickej záhrade sa ešte v polovici novembra minulého roka narodili dve mláďatá karakala.


V bratislavskej zoologickej záhrade sa ešte v polovici novembra minulého roka narodili dve mláďatá karakala. Samčekom Asafovi a Amisovi sa dnes darí dobre, ich zdravotný stav je bez komplikácií a pri poslednom vážení začiatkom januára mali 1700 a 1840 gramov.

Matkou mláďat je samica Abira z Juhoafrickej republiky a otcom Mazuri, pochádzajúci z Tierparku Berlín. Toho priviezli do bratislavskej ZOO 27. októbra 2011 na spárovanie.

"Spájanie karakalov prebiehalo dva týždne po príchode samca, pričom samotné párenie chovatelia zaznamenali začiatkom septembra 2012. Dĺžka gravidity je u karakalov približne 69 až 78 dní, pričom obvykle sa rodí dve až šesť mláďat," vysvetlila riaditeľka bratislavskej ZOO Miloslava Šavelová. Samica Abira nemala počas celého obdobia gravidity žiadne problémy a prvýkrát mláďatá nakojila už 45 minút po pôrode.

Asaf a Amis dnes dostávajú rovnakú potravu ako ich matka, teda hovädzie, konské a kuracie mäso, pričom ich kŕmna dávka je nakrájaná na malé kúsky. "Mláďatá si však hrou trénujú svoje lovecké schopnosti i na mŕtvych myškách a veľkých kusoch mäsa, ktoré im matka občas prenechá," opísala Šavelová.

Karakaly sa vo voľnej prírode vyskytujú v polopúštiach a savanách severnej Afriky a juhozápadnej a centrálnej Ázie. Spôsob ich života je prevažne nočný a samotársky. Ich potravou sú najmä hlodavce, vtáky, gazely, malé antilopy, mláďatá pštrosov, šakaly, zajace a damany. 

Zdroj: TASR


reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:   TASR



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok