Zoologická záhrada sa teší z dvoch mláďat karakala.

NETKY.SK • 16 Január 2013, 13:53 • 2 min
Zoologická záhrada sa teší z dvoch mláďat karakala.

Zoologická záhrada sa teší z dvoch mláďat karakala. Zaujímavosti V bratislavskej zoologickej záhrade sa ešte v polovici novembra minulého roka narodili dve mláďatá karakala.

slovakia

left justify in out

imgV bratislavskej zoologickej záhrade sa ešte v polovici novembra minulého roka narodili dve mláďatá karakala. Samčekom Asafovi a Amisovi sa dnes darí dobre, ich zdravotný stav je bez komplikácií a pri poslednom vážení začiatkom januára mali 1700 a 1840 gramov.

Matkou mláďat je samica Abira z Juhoafrickej republiky a otcom Mazuri, pochádzajúci z Tierparku Berlín. Toho priviezli do bratislavskej ZOO 27. októbra 2011 na spárovanie.

"Spájanie karakalov prebiehalo dva týždne po príchode samca, pričom samotné párenie chovatelia zaznamenali začiatkom septembra 2012. Dĺžka gravidity je u karakalov približne 69 až 78 dní, pričom obvykle sa rodí dve až šesť mláďat," vysvetlila riaditeľka bratislavskej ZOO Miloslava Šavelová. Samica Abira nemala počas celého obdobia gravidity žiadne problémy a prvýkrát mláďatá nakojila už 45 minút po pôrode.

Asaf a Amis dnes dostávajú rovnakú potravu ako ich matka, teda hovädzie, konské a kuracie mäso, pričom ich kŕmna dávka je nakrájaná na malé kúsky. "Mláďatá si však hrou trénujú svoje lovecké schopnosti i na mŕtvych myškách a veľkých kusoch mäsa, ktoré im matka občas prenechá," opísala Šavelová.

Karakaly sa vo voľnej prírode vyskytujú v polopúštiach a savanách severnej Afriky a juhozápadnej a centrálnej Ázie. Spôsob ich života je prevažne nočný a samotársky. Ich potravou sú najmä hlodavce, vtáky, gazely, malé antilopy, mláďatá pštrosov, šakaly, zajace a damany. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies