Zoologická záhrada sa rozrástla o dve mláďatá sitatungy západnej

NETKY.SK • 27 Február 2013, 08:06 • 2 min
Zoologická záhrada sa rozrástla o dve mláďatá sitatungy západnej

Zoologická záhrada sa rozrástla o dve mláďatá sitatungy západnej - Zaujímavosti V bratislavskej Zoologickej záhrade sa tešia z dvoch novonarodených mláďat sitatungy západnej. Jedno z nich prišlo na svet 23.

slovakia

left justify in out

img

V bratislavskej Zoologickej záhrade sa tešia z dvoch novonarodených mláďat sitatungy západnej. Jedno z nich prišlo na svet 23. januára, druhé o deň neskôr. Samček Tarak váži 6,5 kilogramu a samička Nadira štyri.

Samček sa narodil prvý. "Matka Ayana ho očistila a usušila, mal však problém postaviť sa, lebo slama ako podstielka bola pre neho klzká," opisuje narodenie mláďatka riaditeľka ZOO Miloslava Šavelová. Zoologická záhrada preto podstieľku upravila pomocou piesku, pilín a slamy. Mláďatku sa potom podarilo postaviť a od matky sa aj napilo.

O deň neskôr do ZOO pribudlo ďalšie mláďa. Samička sa narodila samici Mabira, o mláďa sa však podľa riaditeľky nezaujímala. "Novonarodená samička bola veľmi slabá a mala problém postaviť sa. Po niekoľkých hodinách sa začala o mláďa zaujímať samica Ayana, ktorá mláďa olizovala a snažila sa mu pomôcť postaviť," priblížila Šavelová. Mláďaťu sa to podarilo po niekoľkých hodinách a napila od samice Ayany. V súčasnosti sa obe samice, prvorodičky, starajú o svoje mláďatá a aj naďalej si pomáhajú pri čistení a kojení.

"Mláďatám už zosilneli nožičky, čo im umožnilo pobehovať po ubikácii. Nakoľko sa narodili počas tuhej zimy, na vypustenie do vonkajšieho výbehu sme museli ešte niekoľko dní počkať," zdôraznila Šavelová s tým, že prvý kontakt s vonkajším prostredím mali mláďatká o 11 dní neskôr. "Vonku boli pár minút a pri tejto príležitosti sa po prvýkrát kontaktovali s otcom, ktorý ich oňuchával a oblizoval," dodala riaditeľka.

Skupinu sitatúng v ZOO tvorí trojročný samec Boguš a dve samice Mabira a Ayana, ktoré majú obe šesť rokov. Boguš do ZOO prišiel ako chovný samec z Poľska v druhom štvrťroku 2012.

Sitatunga západná je antilopa obývajúca močariská a mokrade strednej a západnej Afriky. Samica je menšia, svetlejšie sfarbená s bielymi pruhmi a fľakmi, samec je tmavý až hnedý, má mierne špirálovité rohy, ktoré dosahujú dĺžku až 90 cm. Sitatungy sa živia vodnými rastlinami, výhonkami, listami drevín a drobným ovocím. Rozmnožujú sa počas celého roka. Gravidita trvá približne 240 dní a počas suchého obdobia porodí samica jedno, výnimočne dve mláďatá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies