ZOO v Spišskej Novej Vsi zažíva historicky najlepšiu sezónu

NETKY.SK • 17 September 2016, 10:57 • 2 min
ZOO v Spišskej Novej Vsi zažíva historicky najlepšiu sezónu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Najlepšiu sezónu od začiatku svojej existencie zažíva tento rok zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi, ktorá je na Slovensku najmenšia.

slovakia

left justify in out

„Prišlo veľa návštevníkov, sme spokojní. Do konca augusta sme tu mali 97-tisíc návštevníkov, verím, že už čoskoro budeme evidovať 100-tisíceho návštevníka,“ povedala pre agentúru SITA riaditeľka ZOO Jana Dzuríková. Areál bude tento rok otvorený do 22. októbra, po tomto termíne bude prístupný len pavilón Aquaterra. Ten bude otvorený každý deň okrem pondelka od 9:00 do 16:00. Minulý rok navštívilo zoologickú záhradu podľa Dzuríkovej vyše 95-tisíc návštevníkov.


Počas tejto sezóny ponúkla zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi aj niekoľko noviniek. Pribudol v nej papagáj ara modrozelená a jašter dvojjazyčník haitský. „Je to len 20 až 30 centimetrov veľký jašter, ale je veľmi vzácny, pretože na ploche 10 kilometrov štvorcových na ostrove Haiti sa nachádza iba jeho pár kusov,“ vysvetlila riaditeľka ZOO.

 

Návštevníci si tiež mohli počas leta pozrieť sovu snežnú či sovu dlhochvostú. V minulom roku pribudli do záhrady plameniaky a jaky domáce. Celkovo sa v areáli zoologickej záhrady nachádza takmer 400 zvierat a okolo 190 druhov, vrátane živočíchov, ktoré sú v pavilóne Aquaterra. Ten bol otvorený minulý rok v máji, návštevníci si v ňom môžu pozrieť morské i sladkovodné ryby, jaštery aj hady.


Novinkou tejto sezóny bol aj nový výbeh pre medvede hnedé, Maťka a Dášu, ktorý je približne sedemkrát väčší ako ten pôvodný. Podľa riaditeľky ZOO sa na ňom pracovalo v októbri až decembri minulého roka. Ako dodala, predošlý výbeh už nezodpovedal novým štandardom, ktoré sú vo svete. O zvieratách v ZOO si môžu tento rok prečítať aj nevidiaci, pribudli v nej totiž tabule s popisom v Braillovom písme, zvieratá sú tiež na nich zobrazené v 3D, aby si ich nevidiaci mohli ohmatať.


Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi bola založená v máji 1989, rozkladá sa na ploche osem hektárov v juhovýchodnej časti mesta. Je najmladšou slovenskou zoologickou záhradou popri zoologických záhradách v Košiciach, Bratislave a Bojniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies