Zoo mala rekordnú návštevnosť a oslávila 25 rokov chovu medveďov hnedých

NETKY.SK • 10 December 2013, 17:07 • 2 min
Zoo mala rekordnú návštevnosť a oslávila 25 rokov chovu medveďov hnedých

KOŠICE - Zoologická záhrada (Zoo) Košice má za sebou z pohľadu návštevnosti historicky najúspešnejšiu sezónu. Jej bránami prešlo tento rok takmer 225.000 návštevníkov, čo je o vyše 50.000 viac ako vlani. Informovali o tom dnes predstavitelia košickej zoo.

slovakia

left justify in out

Dnes si v zoo zároveň slávnostne pripomenuli 25 rokov chovu medveďov hnedých. Zakladatelia rodu - Kubo a Maťa prišli do Košíc z bratislavskej zoo ako osemmesačné, v dospelosti potom odchovali viacero mláďat. Mimoriadny bol rok 2002, keď samica Maťa porodila pätorčatá. "Tento okamih bol zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako najpočetnejší vrh medveďa hnedého v ľudskej opatere. Dodnes tento zápis nebol prekonaný," uviedol riaditeľ zoo Erich Kočner. 

V súčasnosti v Košiciach chovajú šesť medveďov hnedých. Okrem Kuba a Mati sú to ich potomkovia -  samica Cindy a samec Ťapík, ktorí sú z pôvodných pätorčiat, a Žabo a Ivan, narodení v roku 1997. Rodičovský pár dostal k výročiu svoju najobľúbenejšiu potravu. "To je sladké pečivo poliate medom a čo najsladšie ovocie, takže hrozno, pomaranče a jahody," priblížil Patrik Pastorek, vedúci zoologického oddelenia. 

S tohtoročnou sezónou a návštevnosťou vyjadril riaditeľ Kočner spokojnosť. Košická zoo tento rok ako druhá na Slovensku sprístupnila Dinopark a zlepšil sa aj komfort pre návštevníkov. Zoo tiež získala niekoľko zaujímavých zvierat, ktoré dovtedy nechovala, napríklad takiny indické.

Na tlačovej besede odznela aj informácia o prieniku košickej zoo do medzinárodných štruktúr. V súčasnosti je Zoo Košice kandidátom na členstvo do medzinárodnej organizácie EAZA (Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií). Rozhodlo o tom nedávne výročné rokovanie tejto asociácie v Edinburghu. EAZA združuje 345 zoologických záhrad a inštitúcií v 41 krajinách. V medziobdobí, ktoré môže trvať až päť rokov, bude tím špecialistov tejto organizácie monitorovať najmä technické podmienky, informovala Eva Malešová z košickej zoo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona