Zoo Bojnice prijíma preventívne opatrenia pred vtáčou chrípkou

NETKY.SK • 4 Február 2017, 14:22 • 2 min
Zoo Bojnice prijíma preventívne opatrenia pred vtáčou chrípkou

BRATISLAVA - Zoologická záhrada Bojnice prijíma preventívne opatrenia proti vtáčej chrípke i napriek tomu, že v jej areáli sa zatiaľ toto ochorenie nevyskytlo.

slovakia

left justify in out

Opatrenia sa sprísnili po potvrdení uhynutého vtáka na vtáčiu chrípku v priekope bojnického zámku a taktiež vzhľadom na nálezy ďalších uhynutých vtákov s potvrdenou aviárnou influenzou na území Slovenska a núteného uzatvorenia Zoologickej záhrady Košice. "Bojnická Zoo začala s preventívnymi opatreniami už na začiatku januára tohto roku," informovala hovorkyňa Zoo Simona Kubičková. Uviedla, že vtáky vystavené vo vonkajších expozíciách boli stiahnuté do uzatvorených voliér, aby sa predišlo kontaktu s voľne žijúci druhmi. Vo vonkajších voliérach prekryli kŕmne miesta a vtákom zamedzili prístup k vonkajším zásobníkom povrchovej vody. Sprísnili tiež hygienické opatrenia, pričom zamestnanci Zoo používajú rúška, návleky na obuv či jednorazové rukavice.


Pri vstupoch do areálu Zoo budú umiestnené dezinfekčné rohože, a to pri hlavnom vstupe pred turniketmi, kde cez ne budú musieť prejsť návštevníci. "Toto opatrenie zavedieme aj pre dodávateľov pri nákladnej bráne," povedala Kubičková s tým, že dezinfekčné rohože sú aj pri vstupoch a výstupoch z chovných priestorov. Bojnická Zoo podľa nej až do odvolania neprijíma do rehabilitácie poranených vtákov a prikrmovanie voľne žijúcich druhov v areáli zoologickej záhrady je prísne zakázané zamestnancom aj návštevníkom.


Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) k 1. februáru zaevidovala sedem ohnísk vtáčej chrípky v chovoch na Slovensku. U voľne žijúcich vtákov sa počet nákazy zvýšil na 35. Najviac zasiahnutou oblasťou je podľa veterinárov južné Slovensko. Časť okresu Komárno už vyhlásili za monitorovanú oblasť. Výskyt vtáčej chrípky bol potvrdený už v takmer všetkých členských štátoch Európskej únie okrem pobaltských krajín, Belgicka a Portugalska. Jednou z najviac zasiahnutých krajín je Maďarsko, kde pre šíriacu sa chorobu museli zlikvidovať takmer 3,5 milióna kusov hydiny. Prvý prípad vtáčej chrípky na Slovensku potvrdili v decembri v drobnochove v Bratislave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies