Zoo Bojnice otvorila svoju 60. letnú sezónu krstom gibona zlatolíceho

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 16:57 • 2 min
Zoo Bojnice otvorila svoju 60. letnú sezónu krstom gibona zlatolíceho

BOJNICE - Krstom malej samičky gibona zlatolíceho otvorila Zoologická záhrada svoju tohtoročnú letnú sezónu.

slovakia

left justify in out

Malá opička dostala meno Liči a jej krstným otcom sa stal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz. Ako povedal pre TASR, krstným rodičom zvieraťa je po prvý raz. 
     

"Tento malý gibon sa tak symbolicky narodil, keďže Zoo Bojnice oslavuje tento rok 60. výročie, teda 60 rokov odvtedy, čo do nej prví návštevníci vstúpili," poznamenal Ferencz. Zároveň poprial malej Liči zdravie, nech pekne vyrastie a má potomkov. 
     

Ako priblížil vedúci zoologického úseku Peter Lupták, gibony sú malé ľudoopy, ktoré bojnická zoo chová už od 90. rokov. "Čakali sme 20 rokov, kým sa nám podarilo dosiahnuť prvý odchov, bolo to v roku 2008. Dnes je to už mláďa s poradovým číslom štyri," doplnil. 
     

Liči, ako sa volá samička gibona, označuje podľa Luptáka nielen ovocie, ale je to i meno, ktoré sa používa vo východnej Ázii pre dievčatá. Stadiaľ práve gibony pochádzajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies