Zomrela známa astrofyzička Margherita Hacková

NETKY.SK • 30 Jún 2013, 14:15 • 2 min
Zomrela známa astrofyzička Margherita Hacková

RÍM - Vo veku 91 rokov zomrela včera v Trieste známa astrofyzička a popularizátorka vedy Margherita Hacková, prvá žena, ktorá v Taliansku viedla observatórium.

slovakia

left justify in out

Práce a výskum vedkyne prispeli k spektrálnej klasifikácii mnohých skupín hviezd a je po nej pomenovaný aj asteroid 8558 Hack, ktorý bol objavený v roku 1995. Spolupracovala s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a americkou Národnou agentúrou pre letectvo a vesmír (NASA), ako aj s mnohými ďalšími vedeckými inštitúciami. Talianskej verejnosti sa astrofyziku snažila priblížiť prostredníctvom kníh - od vysokoškolských učebníc po obrázkové knihy pre najmenšie deti. Roky prednášala na univerzite v Trieste, kde v rokoch 1964-87 pôsobila aj ako riaditeľka observatória - bola prvou ženou, ktorá v Taliansku zastávala tento post. Margherita Hacková bola mediálne najznámejšou postavou talianskej vedy - k aktuálnym témam sa vyjadrovala do 90. rokov, často priamo z hojdacieho kresla vo svojom dome plnom kníh. Bola aktívna v politike, v regionálnych voľbách niekoľkokrát kandidovala za komunistov a hlásila sa k antifašistom. 

Ako ateistka vo väčšinovo katolíckej krajine bola Hacková známa svojím odmietaním vplyvu viery na vedecké bádanie a veľmi aktívne lobovala za eutanáziu, ochranu zvierat a práva homosexuálov. Pred dvoma rokmi vydala knihu nazvanú Prečo som vegetariánkou?, v ktorej zdôraznila, že niet rozdielu medzi bolesťou človeka a zvieraťa, a napísala, že jedenie mäsa zasadzuje ranu životnému prostrediu, čím v krajine známej mäsovými omáčkami na cestovinách, mäsovými guľôčkami a sušenými šunkami vyvolala búrlivú diskusiu. V decembri 2012 v rozhovore s novinármi uviedla, že sa rozhodla nepodstúpiť operáciu srdca, ktorá by jej mohla predĺžiť život. Vyhlásila, že takto môže pomôcť verejnému zdravotníctvu v Taliansku ušetriť peniaze. Dodala, že radšej dožije vo svojom dome s manželom Aldom De Rosa, s ktorým prežila 70 rokov. Pred týždňom ju kvôli problémom so srdcom hospitalizovali v nemocnici v Trieste, kde včera nad ránom zomrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona