Zomrela zdravotná sestra z ikonickej fotografie z konca vojny

NETKY.SK • 11 September 2016, 15:56 • 2 min
Zomrela zdravotná sestra z ikonickej fotografie z konca vojny

USA - Greta Zimmer Friedman, zdravotná sestra, ktorú odfotografovali, keď ju v auguste 1945 počas osláv konca druhej svetovej vojny na newyorskom Times Square pobozkal americký námorník, zomrela vo veku 92 rokov.

slovakia

left justify in out

Smutnú správu potvrdil v sobotu jej syn Joshua, podľa ktorého Zimmer Friedman skonala vo štvrtok v jednej z nemocníc vo virgínskom meste Richmond v dôsledku zdravotných komplikácií spôsobených vysokým vekom. Rodina ju pochová na národnom cintoríne v Arlington County vo Virgínii vedľa zosnulého manžela Mishu Friedmana.


Zimmer Friedman mala v čase konca vojny 21 rokov a pracovala ako zubná asistentka. Keď sa dopočula, že sa skončila vojna, v zvedavosti vyšla do ulíc, aby sa zúčastnila na oslavách. Na Times Square ju zrazu pobozkal 22-ročný námorník menom George Mendonsa, ktorý sa tešil z kapitulácie Japonska. Moment sa podarilo zachytiť fotografovi magazínu Life Alfredovi Eisenstaedtovi, pričom záber sa stal jednou z najikonickejších fotografií 20. storočia a jedným zo symbolov konca vojny.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona