Zomrela uznávaná maďarská spisovateľka Anna Jókaiová

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 06:36 • 2 min
Zomrela uznávaná maďarská spisovateľka Anna Jókaiová

BUDAPEŠŤ - Renomovaná maďarská spisovateľka Anna Jókaiová zomrela vo veku 84 rokov, informovala dnes agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Rodáčka z Budapešti sa po literárnych začiatkoch ako tínedžerka zamerala iným smerom a k písaniu sa vrátila až ako tridsiatnička. Jej prvá publikácia noviel vyšla v roku 1966, románový debut pod názvom 4447 známy aj z prekladu do slovenčiny o dva roky neskôr.

 

To už autorka mala za sebou pôsobenie v rôznych profesiách, ako aj štúdium. Jókaiová bola od roku 1974 spisovateľkou na voľnej nohe, v období rokov 1986-1989 podpredsedníčkou zväzovej organizácie maďarských spisovateľov a v období rokov 1990-1992 jej predsedníčkou.

 

Diela maďarskej autorky boli preložené do mnohých jazykov. Na slovenskom knižnom trhu boli príležitostne dostupné aj v origináli alebo v prekladoch do slovenského alebo českého jazyka (Jakubov rebrík, Má dať a dal, Nebojte se).

 

Zosnulá bola laureátkou titulu Umelkyňa národa, dvakrát jej udelili prestížnu Kossuthovu cenu a raz i Cenu Attilu Józsefa. Spoluzakladateľku Digitálnej literárnej akadémie označil magazín Forbes v roku 2015 za 8. najvplyvnejšiu ženu maďarskej kultúry.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies