Zomrela televízna a filmová herečka Mary Tylerová-Moorová

NETKY.SK • 26 Január 2017, 07:43 • 2 min
Zomrela televízna a filmová herečka Mary Tylerová-Moorová

LOS ANGELES - Vo veku 80 rokov zomrela v stredu americká herečka Mary Tylerová-Moorová, ktorá bola v Spojených štátoch známa predovšetkým vďaka účinkovaniu v televíznych seriáloch, stvárnila však aj viacero filmových postáv.

slovakia

left justify in out

Americké médiá o tom informovali s odvolaním sa na vyhlásenie herečkinej hovorkyne Mary Buxbaumovej.

 

Tylerová-Moorová sa dostala do povedomia televíznych divákov v 60. a 70. rokoch účinkovaním v sitkomoch ako "The Dick Van Dyke Show" (1961-1966) a "Mary Tyler Moore Show" (1970-1977). Rola nezávislej pracujúcej ženy z nej urobila feministickú ikonu svojej doby.

 

V roku 1980 sa Tylerová-Moorová objavila vo filmovej dráme "Ordinary People" (Obyčajní ľudia). Za stvárnenie úlohy ženy v domácnosti po boku Roberta Redforda vtedy získala cenu Zlatý glóbus a bola tiež nominovaná na Oscara.

 

Tylerová-Moorová bola držiteľkou siedmich televíznych cien Emmy, ako aj ďalších ocenení. V roku 2011 podstúpila chirurgické odstránenie nádoru na mozgu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies