Zomrela štvrtá obeť útoku v židovskom múzeu v Bruseli

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 19:00 • 2 min
Zomrela štvrtá obeť útoku v židovskom múzeu v Bruseli

BRUSEL - Štvrtá obeť minulomesačného vyčíňania strelca v židovskom múzeu v Bruseli dnes popoludní podľahla zraneniam.

slovakia

left justify in out

Oznámila to belgická federálna prokuratúra, ktorú citovala tlačová agentúra Belga.
     

Zomrel 24-ročný Alexandre Strens, ktorý bol zamestnancom múzea. Popoludní 24. mája mal službu na recepcii múzea v centre Bruselu, keď dnu vošiel páchateľ a spustil paľbu z kalašnikova. Zločin sa stal len deň pred eurovoľbami a parlamentnými voľbami v Belgicku.
     

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders vyjadril v odkaze na Twitteri "úprimnú sústrasť rodine štvrtej obete a jej blízkym". V správe ho citovala agentúra DPA.
     

Ďalšími obeťami sú izraelský manželský pár z Tel Avivu a Francúzka, ktorá pracovala v múzeu ako dobrovoľníčka.
     

Múzeum vydalo krátko po útoku vyhlásenie, v ktorom písalo o Alexandrovej "láske k životu" a jeho "obdivuhodne pozitívnej povahe a odhodlaniu". Múzeum vtedy požiadalo médiá, aby z bezpečnostných obáv nezverejnili jeho úplnú totožnosť.
     

Mladík bol po streľbe kriticky zranený a odvtedy bojoval v nemocnici o život. Krátko po útoku sa v niektorých médiách objavili správy, že už zomrel.
     

Podozrivým páchateľom je 29-ročný Mahdi Nemmouche, ktorého zatkli šesť dní po útoku v juhofrancúzskom meste Marseille. Úrady hneď vyhlásili, že útok mohol byť motivovaný antisemitizmom. Nemmouche údajne dostal výcvik u džihádistov v Sýrii.
     

Francúzska prokuratúra uviedla, že pri zatknutí sa uňho našiel kalašnikov, ďalšia strelná zbraň a munícia podobné tým, aké boli použité pri streľbe v múzeu. Navyše, Nemmouche bol recidivista, ktorý strávil väčšinu roka 2013 bojovaním v Sýrii po boku islamských povstalcov, zdôraznila agentúra Reuters.
     

Francúzsky súd má na budúci týždeň rozhodnúť, či vydá zatknutého do Belgicka - tomu sa však Nemmouche bráni. Popiera, že má útok na svedomí, a vyhlásil, že zbrane vrátane kalašnikova, ktoré sa uňho našli, ukradol.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona