Zomrela slávna broadwayská herečka Marian Seldesová

NETKY.SK • 7 Október 2014, 09:47 • 2 min
Zomrela slávna broadwayská herečka Marian Seldesová

NEW YORK - Vo veku 86 rokov zomrela v noci nadnes v New Yorku americká herečka a držiteľka divadelnej ceny Tony, Marian Seldesová, ktorá sa preslávila stvárnením viacerých veľkých ženských postáv na Broadwayi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Počas svojej šesť desaťročí trvajúcej hereckej kariéry účinkovala Seldesová vo filme, v televízii i v rozhlase, ale najväčšmi sa preslávila prácou pre divadlo. 

 

Na Broadwayi táto rodená Newyorčanka debutovala v roku 1948 v Eurípidovej hre Médeia v adaptácii Robinsona Jeffersa a v réžijnom naštudovaní legendárneho Johna Gielguda.

 

V priebehu svojej bohatej divadelnej kariéry bola Seldesová päťkrát nominovaná na cenu Tony, ktorú napokon získala za vedľajšiu úlohu v hre Krehká rovnováha z pera svojho dlhoročného priateľa a dôverníka Edwarda Albeeho, autora slávnej hry Kto sa bojí Virginie Woolfovej.

 

Medzi rokmi 1978-82 účinkovala Seldesová v broadwayskej produkcii hry Iru Levina Osídla smrti bez toho, aby vynechala jediné predstavenie, čím si zabezpečila zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

 

Pred divadelné publikum sa naposledy postavila v roku 2007 v hre Terrencea McNallyho Zhoda. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies