Zomrela Sally Rideová - prvá Američanka, ktorá absolvovala let do vesmíru

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 07:00 • 2 min
Zomrela Sally Rideová - prvá Američanka, ktorá absolvovala let do vesmíru

Zomrela Sally Rideová - prvá Američanka, ktorá absolvovala let do vesmíru

slovakia

left justify in out

img

Vo veku 61 rokov zomrela Sally Rideová, ktorá bola prvou americkou astronautkou. Americký prezident Barack Obama ju nazval "národnou hrdinkou", informovala v noci nadnes tlačová agentúra AP.
      Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok večer potvrdil úmrtie prvej Američanky, ktorá letela do vesmíru. Rideová bola na palube raketoplánu Challenger v roku 1983, keď mala 32 rokov. Misia bola šesťdňová, o rok sa zúčastnila na ďalšom lete raketoplánu.
      "Sally Rideová prekonala bariéry šarmom a profesionalitou - a doslova zmenila tvár amerického kozmického programu," povedal správca NASA Charles Bolden. Dodal, že americký národ stratil jedného z najskvelejších vodcov, učiteľov a objaviteľov.
      Rideová začala pôsobiť v NASA v roku 1978, bola členkou prvej výcvikovej skupiny astronautov, do ktorej patrili aj ženy. Z NASA odišla v roku 1989 a stala sa profesorkou Kalifornskej univerzity v San Diegu, uviedla DPA.
      Prostredníctvom svojej spoločnosti Sally Ride Science bývalá kozmonautka povzbudzovala dievčatá, aby sa dali na vedeckú kariéru. V posledných 17 mesiacoch bojovala Rideová s rakovinou pankreasu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies