Zomrela renomovaná spisovateľka Ana María Matuteová

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 18:24 • 2 min
Zomrela renomovaná spisovateľka Ana María Matuteová

BARCELONA - Španielska spisovateľka Anna María Matuteová, laureátka Cervantesovej ceny, zomrela dnes v Barcelone iba krátko pred svojimi 89. narodeninami.

slovakia

left justify in out

Rodáčka z katalánskej metropoly sa v roku 2010 stala len treťou ženou v dejinách, ktorú ocenili prestížnou španielskou literárnou cenou, najvyšším ocenením svojho druhu v španielsky hovoriacom svete.
     

Autorka sa vo svojich prácach nezriedka venovala životným pocitom detí a mládeže, ale aj problematike sociálnej nespravodlivosti či obdobiu španielskej občianskej vojny. Mýty a svet nadprirodzena zohráva tiež úlohu vo viacerých jej prácach, z ktorých nejednu mohli čítať v prekladoch do slovenského alebo českého jazyka aj čitatelia v niekdajšom Československu (Sviatok na severozápade, Mŕtve deti, Paulina).
     

Napriek zdravotným problémom pracovala Matuteová aj v uplynulom období na novinke - románe, ktorý by sa podľa informácií španielskych médií mal na knižnom trhu objaviť v priebehu septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies