Zomrela renomovaná herečka Annie Girardotová

NETKY.SK • 1 Marec 2011, 08:16 • 2 min
Zomrela renomovaná herečka Annie Girardotová

Zomrela renomovaná herečka Annie Girardotová

slovakia

left justify in out

img

Jedna z najobľúbenejších francúzskych herečiek uplynulých desaťročí Annie Girardotová, ktorú v ostatných rokoch sužovala Alzheimerova choroba, zomrela dnes v jednej z parížskych nemocníc vo veku 79 rokov. Informovala o tom s odvolaním sa na jej blízkych televízna stanica BFM.
      Trojnásobná držiteľka najvyššieho francúzskeho filmového ocenenia - Cézara a celého radu ďalších ocenení, vrátane festivalových trofejí z prehliadok v Benátkach, Berlíne či Mar del Plata, ale aj Artfilmu v Trenčianskych Tepliciach, bola pôvodným povolaním zdravotnou sestrou. Po absolvovaní dramatických kurzov študovala herectvo na konzervatóriu. Hereckú kariéru začala na divadelnom javisku a kabaretných scénach. Na striebornom plátne sa objavovala už od 50. rokov.
      O dve desaťročia neskôr patrila už medzi najobsadzovanejšie a najpopulárnejšie francúzske herečky, pričom každej postave dokázala vtlačiť nepopierateľnú dušu. Excelovala aj v celom rade televíznych produkcií.
      Počas nakrúcania Viscontiho filmu Rocco a jeho bratia sa zoznámila s talianskym hercom Renatom Salvatorim, ktorý sa na 18 rokov (1962-1980) stal jej manželom. S ním si zahrala aj v Smogu Franca Rossiho alebo v snímke Stalo sa v Turíne režiséra Maria Monicelliho.
      V druhej polovici 60. rokov si zahrala vo viacerých dielach krajana Clauda Leloucha, ale aj v sovietskej snímke Novinár režiséra Sergeja Gerasimova. V 70. rokoch nakrútila napríklad vydarenú komédiu Stará panna či drámy Niet dymu bez ohňa alebo Prežiť si svoje peklo, ktoré boli z dielne režiséra Andrého Cayatta. Z tohto obdobia je aj vydarená snímka Najcennejšie, čo mám, ktorá jej v roku 1977 vyniesla prvého Cézara.
      Po poklese popularity a ústupe z prvých pozícií vo filmovom priemysle sa Annie Girardotová v Bedároch Clauda Leloucha dokázala v roku 1995 vrátiť na piedestál vo veľkom štýle a vyslúžila si za úlohu v tejto snímke ďalšieho Cézara. Toho tretieho získala v roku 2002 za výkon vo filme Klaviristka rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho.
      Slávny francúzsky literát Jean Cocteau označil svojho času Annie Girardotovú za "najkrajší dramatický talent povojnového obdobia", herečkin kolega Jean Rochefort vyzdvihol dnes v reakcii jej mimoriadny talent.
      Citlivá a súčasne impulzívna profesionálka Annie Girardotová, ktorá opakovane zavítala aj do bývalého Československa a jeho nástupníckych štátov, si zahrala nielen pod "taktovkou" významných filmárov vrátane Marcela Carného, Marca Ferreriho, Josého Giovaniho, Mosheho Mizrahiho, Philippa de Brocu alebo Clauda Zidiho, ale aj po boku takých slávnych kolegov ako Michel Piccoli, Alain Delon alebo Lino Ventura.
      Po boku Girardotovej zažiaril koncom 60. rokov aj slovenský herec Ivan Palúch. Bolo to vo filme srbského režiséra Aleksandra Petroviča s názvom Čoskoro bude koniec sveta. Snímku pozitívne prijali na MFF v Cannes a figurovala medzi piatimi zahraničnými filmami roka nominovanými na Oscara.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies