Zomrela "prvá dáma" režimu Červených Kmérov

NETKY.SK • 22 August 2015, 18:22 • 2 min
Zomrela "prvá dáma" režimu Červených Kmérov

PHNOM PÉNH - Vo veku 83 rokov dnes zomrela bývalá "prvá dáma" režimu Červených Kmérov, za ktorých vlády v Kambodži prišli o život desaťtisíce ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters úmrtie dnes oznámil súd v Phnom Pénhe, pred ktorým sa Ieng Thirith od roku 2010 zodpovedala z genocídy, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

 

Súdny proces s ňou bol prerušený v roku 2012 po tom, ako tribunál, nad ktorým má záštitu OSN, konštatoval, že Ieng Thirith z dôvodu demencie nie je schopná zúčastňovať sa na súdnom konaní. Zo zdravotných dôvodov bola repustená a žila pod dohľadom justície.

 

Ieng Thirith bola švagrinou vodcu Červených Kmérov Pol Pota a v čase jeho vlády v rokoch 1975-79 zastávala funkciu ministerky sociálnych vecí. Bola manželkou bývalého ministra zahraničných vecí vo vláde Červených Kmérov Ieng Saryho, ktorý zomrel v roku 2013. Jej sestra Khieu Ponnary bola ženou vodcu Pol Pota, ktorý zomrel v roku 1998 a súdneho procesu sa nedožil.

 

Všetci štyria mali francúzske vzdelanie. Ich cieľ - zmeniť Kambodžu na agrárny komunistický štát - stál život približne dva milióny ľudí, ktorí zomreli v dôsledku vyhladovania, mučenia a popráv; niektoré zdroje uvádzajú dva až tri milióny obetí, čo by znamenalo, že vyvraždili tretinu populácie krajiny. Červení Kméri v rámci boja za novú agrárnu spoločnosť vyvraždili celú inteligenciu a ostatných obyvateľov vyhnali pracovať na polia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies