Zomrela novinárka, ktorá ako prvá priniesla správu o vypuknutí 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 11 Január 2017, 05:31 • 2 min
Zomrela novinárka, ktorá ako prvá priniesla správu o vypuknutí 2. svetovej vojny

LONDÝN - Britská novinárka Clare Hollingworthová, ktorá ako prvá priniesla svetu správu o invázii Nemecka do Poľska v auguste 1939, čo znamenalo začiatok druhej svetovej vojny, zomrela dnes v Hongkongu vo veku 105 rokov. Oznámila to jej rodina.

slovakia

left justify in out

"So zármutkom oznamujeme, že po vynikajúcej novinárskej kariére a prinášaní správ počas jedného storočia zomrela dnes večer v Hongkongu obdivovaná vojnová dopisovateľka Clare Hollingworthová," uviedla jej rodina na Facebooku.

Hollingworthová sa zapísala do histórie, keď ako 27-ročná priniesla informáciu, že Nemecko sa chystá napadnúť Poľsko a začať druhú svetovú vojnu. Túto exkluzívnu informáciu získala už po jednom týždni strávenom vo svojom prvom zamestnaní novinárky, a to pre britský denník Daily Telegraph.

 



Novinárka videla maskované tanky zoradené na hranici, keď sa vracala autom z Poľska do Nemecka. Nasledujúci deň zbadala tanky pohybujúce sa okolo jej hotela v juhopoľskom meste Katovice.

Hollingworthová neskôr prinášala správy z krajín ako Poľsko, Nemecko, Alžírsko, Izrael, India a Čína. Vlani vydala memoáre s názvom "Of Fortunes and War: Clare Hollingworth, first of the female war correspondents" (O osude a vojne: Clare Hollingworthová, prvá z vojnových dopisovateliek).

Klub zahraničných spravodajcov v Hongkongu (FCC) vzdal dnes Hollingworthovej poctu ako svojej "veľmi milovanej členke".

"Clare mala pozoruhodnú kariéru zahraničnej korešpondentky. Začala exkluzívnou správou storočia, keď informovala o začiatku druhej svetovej vojny," uviedol FCC vo vyhlásení.

"Bola pre nás všetkých obrovskou inšpiráciou a drahocennou členkou nášho klubu," uviedla predsedníčka FCC Tara Josephová. "Teší nás, že sme mohli vlani oslavovať jej 105. narodeniny spolu s ňou."

FCC už na narodeninovej oslave spomenul novinárkin prínos pre históriu, pretože jej práca siahala aj ďalej, za žurnalistiku.

"Mesiace predtým, než Hollingworthová začala pracovať pre Telegraph, do júla 1939, si vyslúžila uznanie za to, že pomohla 3500 politickým a židovským utečencom ujsť pred nacistami - zariadila ich evakuáciu z Katovíc do Británie," napísal hongkonský FCC v správe o oslave jej 105. narodenín.

Ako prvá robila interview s iránskym šachom a po desaťročiach aj ako posledná. Kolega z britskej spravodajskej stanice BBC John Simpson povedal: "Chcel sa rozprávať iba s ňou." Hollingworthová prinášala tiež správy z Pekingu počas pádu predsedu čínskej komunistickej strany Mao Ce-tunga v 70. rokoch 20. storočia.

V roku 1981 sa presťahovala z Číny do Hongkongu. Mala v úmysle byť tam iba dočasne, kým napíše knihu o Mao Ce-tungovi. Avšak rozhodla sa zostať, aby mohla sledovať vyjednávania Británie a Číny o navrátení Hongkongu do čínskej správy v roku 1997, a už nikdy odtiaľ neodišla.

Hollingworthová sa narodila 10. októbra 1911 v Knightone, okrajovej časti anglického mesta Leicester, do rodiny strednej vrstvy. Jej otec riadil obuvnícku továreň založenú jej starým otcom. Absolvovala krátke študijné pobyty v Chorvátsku na Záhrebskej univerzite, kurz medzinárodných vzťahov vo Švajčiarsku a slovanské štúdiá v Londýne.

FCC v Hongkongu navštevovala každý deň. Pomocníci jej tam čítali noviny, pretože sa jej zhoršil zrak, a tamojší priatelia a obdivovatelia jej pomohli aj s oslavou 105. narodenín.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona