Zomrela nositeľka Nobelovej ceny za mier Wangari Maathaiová

NETKY.SK • 26 September 2011, 18:16 • 2 min
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny za mier Wangari Maathaiová

Zomrela nositeľka Nobelovej ceny za mier Wangari Maathaiová

slovakia

left justify in out

img

Nositeľka Nobelovej ceny za mier a environmentalistika Wangari Maathaiová, ktorá pochádzala z Kene, zomrela v nemocnici, kde podstúpila liečbu rakoviny. Mala 71 rokov.

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na kenské televízne stanice Citizen TV a NTV, ktoré však neuviedli podrobnosti o zdroji tejto správy.

Neskôr jej smrť potvrdila organizácia Hnutie zeleného pásu, ktorú založila.

Maathaiová získala Nobelovu cenu v roku 2004 ako prvá Afričanka za "príspevok k trvalo udržateľnému rozvoju, demokracii a mieru". Angažovala sa za občianske práva a práva žien, bola aj poslankyňa parlamentu a od roku 2002 pôsobila ako námestníčka ministra životného prostredia.

V roku 1977 založila Hnutie zeleného pásu, ktoré zasadilo desiatky miliónov stromov v strednej Afrike a rozšírilo svoju iniciatívu aj do ďalších krajín. Podľa odborníkov je toto hnutie jednou z najefektívnejších ekologických organizácií na svete.

Hnutie zeleného pásu dáva prácu najmä ženám z dedín, ktoré by bez tohto príjmu mali problémy so zabezpečením svojich detí.

Sieťou lesných škôlok značne zmiernila následky odlesňovania, akými sú napríklad pôdna erózia, nedostatok potravy pre zver či znečisťovanie vôd.

Podarilo sa jej zastaviť výstavbu mrakodrapu v nairobskom parku Uhuru, za čo si vyslúžila útoky zo strany vtedajšieho autoritárskeho kenského prezidenta Daniela arap Moia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona