Zomrela niekdajšia sekretárka nacistického pohlavára Josepha Goebbelsa

NETKY.SK • 30 Január 2017, 09:22 • 2 min
Zomrela niekdajšia sekretárka nacistického pohlavára Josepha Goebbelsa

BERLÍN - Vo veku 106 rokov zomrela v piatok vo svojom dome v Mníchove bývalá sekretárka nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelsa Brunhilde Pomselová.

slovakia

left justify in out

Jej smrť potvrdil v nedeľu pre agentúru AP Christian Krönes, režisér a producent dokumentárneho filmu A German Life. Pomselová v ňom hovorí o troch rokoch svojho života, keď pracovala po boku Goebbelsa - muža, ktorý bol zodpovedný za šírenie propagandy Adolfa Hitlera v tlači i rozhlase.

 

Po vojne žila Pomselová relatívne pokojným životom a v ústraní, a to až do roku 2011, keď s ňou zverejnil rozhovor jeden nemecký denník. Toto interview vyvolalo totiž veľký záujem o Pomselovú, ktorá bola jedným z posledných žijúcich ľudí pohybujúcich sa počas vojny v najbližšom okolí nacistického vedenia.

 

Pomselová svojho času v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutsche Welle uviedla, že "nikdy Geobbelsovi neodpustí to, čo urobil so svetom". Tvrdila tiež, že kým bola jeho sekretárkou, nevedela nič ani o holokauste, ani o koncentračných táboroch - a keď sa o nich dozvedela, trpela pocitom viny.

 

 

Pomselová pracovala pre Goebbelsa takmer do jeho smrti 1. mája 1945, keď minister propagandy spolu so svojou manželkou Martou najprv otrávili svojich šesť detí a potom spáchali samovraždu.

 

Krönes spresnil, že s Pomselovou naposledy hovoril telefonicky v deň jej narodenín, 11. januára. Dodal, že zomrela v spánku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona