Zomrela niekdajšia prvá dáma Juhoslávie Jovanka Brozová

NETKY.SK • 20 Október 2013, 14:20 • 2 min
Zomrela niekdajšia prvá dáma Juhoslávie Jovanka Brozová

BELEHRAD - Jovanka Brozová bola manželkou hlavy juhoslovanského štátu od roku 1952. Krátko po Titovej smrti v máji 1980 musela však opustiť prezidentskú rezidenciu.

slovakia

left justify in out

Jovanka Brozová, vdova po niekdajšom prezidentovi bývalej Juhoslávie Josipovi Brozovi Titovi, zomrela dnes v Belehrade vo veku 88 rokov.

Bývalú prvú dámu balkánskej krajiny hospitalizovali 23. augusta tohto roka vo vážnom stave po ľahšom infarkte myokardu na jednotke intenzívnej starostlivosti jednej z belehradských nemocníc. Od leta bola v starostlivosti špecialistov, ktorí potvrdili, že dnes krátko pred poludním skonala.

Jovanka Brozová bola manželkou hlavy juhoslovanského štátu od roku 1952. Krátko po Titovej smrti v máji 1980 musela však opustiť prezidentskú rezidenciu a presťahovať sa do inej vily patriacej štátu, pričom si podľa vlastných slov nesmela vziať ani osobné veci.

Až pred niekoľkými rokmi dostala táto žena, ktorá mala svojho času v bývalej Juhoslávii značný vplyv a bola očitou svedkyňou viacerých historických udalostí, občiansky preukaz a cestovný pas. Skončilo sa tak pre ňu obdobie faktického domáceho väzenia, informovala nedávno agentúra APA.

Pre médiá bola niekdajšia prvá dáma Juhoslávie prakticky nedostupná. Iba tento rok zverejnili niektoré jej vyjadrenia, ktoré sú skôr komentármi ku knihám o jej manželovi a ich autentickosť je otázna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies