Zomrela najstaršia pamätníčka zemetrasenia v San Franciscu z roku 1906

NETKY.SK • 2 September 2015, 18:27 • 2 min
Zomrela najstaršia pamätníčka zemetrasenia v San Franciscu z roku 1906

SAN FRANCISCO - Vo veku 113 rokov zomrela koncom júla Ruth Newmanová, vo všeobecnosti považovaná za jedného z posledných dvoch pamätníkov zemetrasenia, ktoré v roku 1906 zničilo kalifornské mesto San Francisco.

slovakia

left justify in out

Pri zemetrasení, ktoré malo podľa americkej geologickej služby USGS magnitúdu 7,7-8,3, a pri následných požiaroch zahynulonajmenej 1000 ľudí a ďalšie tisíce ľudí prišli o strechu nad hlavou.

 

V čase, keď zemetrasenie 18. apríla 1906 otriaslo San Franciscom, bývala vtedy päťročná Newmanová s rodičmi na farme vzdialenej približne 112 kilometrov od mesta.

 

"Pamätala si, že bola na prízemí, keď ju jej otec zdvihol na ruky a utekal s ňou von z domu," povedala Newmanovej dcéra, 85-ročná Beverly Dobbsová. "Spomínala, ako bola moja stará matka nahnevaná, lebo práve podojila kravy, oddelila smotanu a naliala ho do kanvíc, ktoré to zhodilo na zem," povedala Dobbsová.

 

Newmanová zomrela 29. júla vo svojom dome v kalifornskom meste Pebble Beach, čo znamená, že jediným žijúcim človekom, ktorý zažil sanfranciské zemetrasenie z roku 1906, je 109-ročný William Del Monte. Ten však mal v tom čase len tri mesiace.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona