Zomrela najstaršia Češka Marie Behenská, mala 110 rokov

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 09:24 • 2 min
Zomrela najstaršia Češka Marie Behenská, mala 110 rokov

PLZEŇ - V Plzni zomrela minulý týždeň v stredu 20. mája najstaršia občianka Českej republiky Marie Behenská, mala 110 rokov. V pondelok o tom informoval server Deník.cz, ktorý sa odvolal na dcéru zosnulej Mariu Štěpáníkovú. Dcéra uviedla, že jej matka zomrela doma.

slovakia

left justify in out

Behenská mala jednu dcéru, dve vnúčatá a tri pravnúčatá, nedávno jej do rodinného kruhu pribudli dve prapravnúčatá.

Najstaršia Češka oslávila výnimočné 110. narodeniny tento rok 2. apríla. Do posledných dní sa o ňu v byte v plzenskej časti Slovany starala jej rodina, ktorej sa Behenská počas života veľmi venovala.

 

Behenskej krédom bolo nepočítať roky, nerozčuľovať sa, netrápiť sa tým, čo človek nemôže ovplyvniť. "Vždy bola veľmi pohodová. Jedla všetko, ale striedmo," opísala matku jej dcéra Marie a dodala o nej, že nepotrebovala lieky a ešte vo veku 102 rokov chodievala s rodinou autom na výlety.

 

Behenská bola prvá, ktorá sa v rodine dožila takého vysokého veku. V posledných rokoch už nechodila von, ale po byte sa pohybovala. Okrem rodiny jej pomáhali aj opatrovateľky z Mestského ústavu sociálnych služieb v Plzni.

 

Behenskú každý rok navštevoval na jej narodeniny slovanský starosta a v súčasnosti už aj senátor Lumír Aschenbrenner, ktorý po jej úmrtí vyjadril rodine úprimnú sústrasť, napísala Deník.cz.

 

Najstaršou občiankou ČR bola Behenská od tohtoročného 7. januára, keď zomrela vtedy 109-ročná Vlastimila Češková z obce Jarcová v moravskom okrese Vsetín, informovali Novinky.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies