Zomrela Linda Brownová, známa z prípadu vedúceho k zrušeniu segregácie

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 08:01 • 2 min
Zomrela Linda Brownová, známa z prípadu vedúceho k zrušeniu segregácie

TOPEKA - Vo veku 75 rokov zomrela v nedeľu Linda Brownová, ktorá bola ešte ako dievča v centre prípadu vedúceho k prelomovému rozhodnutiu Najvyššieho súdu USA o zrušení rasovej segregácie v školách.

slovakia

left justify in out

Ako Afroameričanku ju odmietli v roku 1951 zapísať na belošskú základnú školu v meste Topeka v štáte Kansas. Jej otec sa spolu s ďalšími černošskými rodinami obrátili na súd s tým, že ide o porušovanie občianskych práv Afroameričanov. Neskôr sa k nim pridali aj rodiny z iných štátov USA a 17. mája 1954 najvyšší súd rozhodol, že oddeľovanie černošských a belošských detí je protiústavné.

 

Toto rozhodnutie sa stretlo s odporom a k zmene nedošlo všade okamžite. Miestne úrady v niektorých štátoch sa nechceli prispôsobiť.

 

Linda Brownová hovorila v dospelosti o ťažkostiach spojených s tým, že už v detstve bola v centre pozornosti celého štátu, ale aj neskôr v živote pokračovala v boji proti segregácii v amerických školách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies