Zomrela laureátka Nobelovej ceny Doris Lessing

NETKY.SK • 18 November 2013, 08:26 • 2 min
Zomrela laureátka Nobelovej ceny Doris Lessing

LONDÝN - Vo veku 94 rokov zomrela britská spisovateľka a dramatička Doris Lessing, ktorá v roku 2007 získala za svoje celoživotné dielo Nobelovu cenu za literatúru.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli vo vyhlásení predstavitelia vydavateľstva Harper Collins, Lessing skonala v nedeľu v skorých ranných hodinách vo svojom londýnskom dome.

Doris Lessing sa narodila 22. októbra 1919 v meste Kermánšáh v dnešnom Iráne a vyrastala v Zimbabwe. Do Anglicka sa presťahovala až v roku 1949. O rok neskôr vydala svoj prvý román The Grass Is Singing, na základe ktorého vznikol švédsky film Gräset sjunger (1981). Jej pravdepodobne najznámejším dielom je román The Golden Notebook (1962), ktorý sa stal významnou knihou feministického hnutia. Samotná autorka sa však za feministku nepovažovala. Počas života napísala viac ako 60 kníh, pričom okrem prózy mala na svojom konte aj niekoľko básnických zbierok a divadelných hier. Lessing bola dvakrát vydatá, najprv v rokoch 1939 až 1943 bol jej manželom Frank Charles Wisdom, s ktorým mala dve deti, a následne v rokoch 1945 až 1949 Gottfried Lessing, ktorému priviedla na svet syna. Zostali po nej dcéra Jean a vnučky Anna a Susannah. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona