Zomrela kráľovná disco hudby Donna Summer

NETKY.SK • 18 Máj 2012, 06:48 • 2 min
Zomrela kráľovná disco hudby Donna Summer

Zomrela kráľovná disco hudby Donna Summer - Kultúra Vo veku 63 rokov zomrela  americká speváčka Donna Summer, päťnásobná držiteľka Grammy, známa najmä diskotékovými hitmi I Feel Love, Hot Stuff, Love To Love You Baby a Love's Unkind. Podľa CNN a servera t

slovakia

left justify in out

img

Vo veku 63 rokov zomrela  americká speváčka Donna Summer, päťnásobná držiteľka Grammy, známa najmä diskotékovými hitmi I Feel Love, Hot Stuff, Love To Love You Baby a Love's Unkind.

Podľa CNN a servera tmz.com podľahla rakovine. Že trpela touto chorobou, nebolo verejne známe.

"Skoro ráno sme stratili Donnu Summer, ženu mnohých darov, najväčším bola jej viera. Slová naozaj nemôžu vyjadriť, ako veľmi si ceníme vaše modlitby a lásku k našej rodine v tejto citlivej dobe," uvádza sa vo vyhlásení speváčkinej rodiny, ktoré zverejnila televízia NBC.

Donna Summer, občianskym menom LaDonna Adrian Gainesová, patrila k najobľúbenejším speváčkam 70. a 80. rokov, keď sa v populárnej hudbe presadzoval žáner disco. Doma však bola aj v žánroch R&B, rock a gospel.

Jej spolupráca s producentom Giorgiom Moroderom pomohla definovať žáner disco a ovplyvnila aj interpretov nasledujúcej vlny syntetitázorového popu. Moroder jej poradil, aby si poangličtila priezvisko svojho rakúskeho manžela Helmutha Sommera.

Dona Summer, ktorá začínala ako speváčka gospelových piesní v kostolnom zbore, má na svojom konte 29 singlov v britskom rebríčku top 40. Jedenásť jej albumov dosiahlo zlatý

Vyrastala v Bostone a na profesionálnu dráhu sa vydala koncom 60. rokov v Európe, keď si ju všimli nemeckí producenti muzikálu Hair. Prvú sólo platňu vydala v roku 1971 v spolupráci s talianskym priekopníkom syntetizátorovej hudby Moroderom. Prvým veľkým hitom Donny Summer bola pieseň Love to Love You Baby v roku 1975.

Skladba She Works Hard for the Money z roku 1983 sa stala hymnou všetkých slobodných matiek. Mnohé hviezdy v nasledujúcich 30 rokoch, vrátane Michaela Jacksona, Madonny a Beyoncé, sa priznali, že ich ovplyvnila.

Dona Summer bola dvakrát vydatá. Z prvého manželstva má dcéru Mimi. V roku 1980 sa vydala za hudobníka Brucea Sudana, s ktorým mala dcéry Brooklyn a Amandu.

Predpokladá sa, že spolu sa predalo vyše 120 miliónov jej albumov a singlov, čím sa zaraďuje medzi najpredávanejších umelcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona